În fază incipientă, cancerul pulmonar poate fi tratat cu success

Cristina Sorescu, Iaşi: „Vă scriu pentru că vărul meu, cu care am copilărit, în vârstă de 42 de ani, a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, stadiul 1. Diagnosticul i-a fost pus întâmplător, el mergând la medic pentru aşi face alte investigaţii, care îi erau necesare pentru serviciu. Cu toţii am fost copleşiţi când am aflat ce are. Copiilor nici nu li s-a spus. El pare prăbuşit şi crede că nu mai are nicio şansă de a mai trăi. Vreau să vă mai spun că vărul meu este fumător de la 16 ani, fumează peste 30 de ţigări pe zi şi tuşeşte de mai bine de jumătate de an. Lua frecvent antibiotice şi, uneori, pentru o perioadă scurtă, îi mai trecea. În rest, nu a avut alte probleme de sănătate. Vă rog să ne ajutaţi şi să ne spuneţi ce mai putem face în această situaţie“. 

Dr. Dana Clement (FOTO JOS), medic primar oncolog în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi: „Cancerul bronhopulmonar reprezintă principala neoplazie la sexul masculin şi una dintre cele mai frecvente la femei, ocupând în acelaşi timp primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer. Deşi s-a demonstrat ştiinţific legatura dintre fumat şi apariţia cancerului pulmonar, existând studii care evidenţiază faptul că marii fumători (adică persoanele care au un istoric de 30 de ani de fumat, în medie, un pachet de ţigări pe zi) au un risc de 15 până la 20 de ori mai mare decât nefumătorii de a face acest tip de cancer.

Cu toate acestea, campaniile anti fumat care se desfăşoară de câteva decenii nu au reuşit să reducă semnificativ incidenţa acestei neoplazii. Ca şi în cazul altor patologii oncologice, şi în cazul cancerului bronhopulmonar, diagnosticul bolii într-un stadiu incipient reprezintă, de departe, cel mai important factor ce poate determina vindecarea bolii, astfel explicându-se eforturile ce se fac prin campanii de informare sau de screening pentru creşterea depistării bolii în stadii precoce. Influenţa pe care stadiul bolii la diagnostic o are asupra supravieţuirii pe termen lung a pacienţilor cu cancer bronho-pulmonar este evidentă atunci când privim datele de statistică ce asociază unui stadiu incipient de boală o speranţă de viaţă la 5 ani de 65-70%, în timp ce pentru stadiile metastatice, din momentul diagnosticului, supravieţuirea la 5 ani se reduce la 5- 7%.

Cititi si: Disfuncţia erectilă, cauzată de mersul pe bicicletă?

Ultimii ani au însemnat o perioadă de mari schimbări şi progrese în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor cu cancere pulmonare, au adus noi posibilităţi terapeutice, şi mă refer la noi clase de compuşi, cum sunt terapiile moleculare ţintite şi, mai nou, imunoterapia, care au revoluţionat abordarea acestor pacienţi şi, mai ales, au reuşit să dubleze supravieţuirea pentru stadiile avansate şi metastatice de boală. Vreau să subliniez faptul că, în România, în acest moment, sunt rambursate toate aceste terapii inovatoare şi Institutul Regional de Oncologie din Iaşi poate efectua aceste tratamente pacienţilor cu neoplasm bronho-pulmonar. În ceea ce priveşte situaţia expusă în scrisoarea adresată redacţiei, înţeleg că este vorba despre un pacient cu şanse mari de vindecare, şi anume cu un neoplasm pulmonar surprins într-un stadiu incipient, lucru care se întampla destul de rar, ţinând cont de faptul că boala nu prezintă simptome specifice în acest moment al evoluţiei ei. De aceea, încurajez pacientul să se prezinte cât mai repede la un spital care are un serviciu de Chirurgie Toracică, şi aici suntem din nou norocoşi, Iaşul având nu unul ci două astfel de spitale, unde probabil se va putea efectua o intervenţie chirurgicală cu scop curativ.

Ulterior, funcţie de stadializarea anatomopatologică şi de alte evaluări specifice, se va decide oportunitatea unui tratament adjuvant sistemic, precum şi modul în care boala va fi monitorizată pe termen lung. Sunt în măsură să vă spun că şi în stadiile incipiente de cancer pulmonar s-au făcut progrese în ceea ce priveşte tratamentul pe care-l putem administra după intervenţia chirurgicală, scopul acestuia fiind eradicarea bolii reziduale microscopice şi, prin aceasta, creşterea speranţei de supravieţuire pe termen lung şi chiar de vindecare. Va doresc multă sănătate şi sunt gata să vă ajut, în măsura în care îmi stă în putinţă!“

 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.