Şef ATI: În secţie nu mai folosim Kaletra, şi nici Plaquenil. „Au intrat noile terapii“

„Au intrat noile terapii care sunt considerate mai potente“, arată dr. Florin Roşu.

În contextul în care aproape toate studiile arată că Hidroxiclorochina (Plaquenil) şi Kaletra (Lopinavir) au efecte adverse importante şi mai puţine beneficii concrete, „Ziarul de Iaşi“ a cerut şi opinia medicului care se ocupă de pacienţii care ajung să fie internaţi în Compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iaşi.

Dr. Florin Roşu spune că, din punct de vedere observaţional, fără să aibă baza unor studii concrete, de la începutul pandemiei s-au remarcat mai multe aspecte. Medicamentul Kaletra dă efecte adverse greu de suportat pentru majoritatea pacienţilor, cum ar fi greaţă, diaree şi vărsături, în timp ce Plaquenil are efect asupra SARS-CoV-2, iar în cazul pacienţilor monitorizaţi 24 din 24 de ore în ATI nu s-au observat efecte adverse deosebite. Medicul descrie Remdesivirul ca fiind „cel mai potent dintre toate antiviralele care sunt în momentul de faţă pe piaţă“.

„În primele luni ale pandemiei s-au folosit Plaquenil şi Kaletra, iar după ce a fost aprobat Remdesivir l-am folosit destul de intens. Din ce am observat, din punctul meu de vedere, Remdesivirul este cel mai potent, asta dacă este administrat nu la pacientul critic, ci la formele medii spre severe. În prima fază era folosit doar la pacientul critic şi acolo am observat doar negativarea, însă efectele asupra organismului erau fatale pentru pacient“, a explicat dr. Florin Roşu, coordonatorul Compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Medicul susţine că în urma cazurilor tratate de la începutul pandemiei a observat că cele mai importante efecte adverse au apărut în cazul pacienţilor care au primit tratament cu Kaletra.

„Este un medicament greu tolerat de pacienţi, având efecte adverse şi un disconfort digestiv important. Au fost pacienţi care au refuzat tratamentul şi este dreptul lor, noi explicăm riscurile la care se supun, este dreptul lor de a alege medicul, spitalul şi dacă vor să ia tratamentul. Acum avem o paletă destul de largă de antivirale, era problemă la început când nu erau multe variante. Noi avem toate antiviralele care se folosesc în lume, spre exemplu la noi la ATI nu se mai foloseşte acum Kaletra şi nici Plaquenil, pentru că au intrat noile terapii care sunt considerate mai potente“, a completat dr. Florin Roşu.

Medicul a explicat că antiviralele administrate şi care sunt în protocolul naţional sunt: Remdesivir pulbere pentru soluţie injectabilă, Umifenovir (Arbidol) din Rusia, Favipiravir (Avigan) din Japonia, Plaquenil (Hidroxiclo­rochina) şi Kaletra.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.