Duminica, 1 Martie 2020

Știință

Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol

Roverul Perseverance al NASA şi-a început explorarea pe Marte, făcând prima deplasare pe sol la două săptămâni după amartizare. Perseverance s-a deplasat 6,5 metri, joi, iar Katie Stack Morgan, coordonator adjunct al proiectului NASA, a spus că asta reprezintă un moment important. „În timp ce roverul (...)

VIDEO: Maşinăria care înghite dioxid de carbon şi-l transformă în piatră

Islanda are printre turişti reputaţia acelui ţinut care te apropie de minunile naturii. Vulcanii, gheţarii şi gheizerele au atras şi atenţia oamenilor de ştiinţă. Într-un astfel de loc se află una dintre cele mai mari centrale electrice geotermale. Cea pe care o veti cunoaşte imediat e în căutarea unor soluţii inteligente (...)

Descoperire excepţională a unui luxos car ceremonial roman la Pompei

Parcul arheologic al oraşului antic Pompei, cel mai vizitat din lume, a anunţat într-un comunicat că a descoperit vestigiile excepţionale ale unui vechi car de ceremonie din epoca romană, scrie Le Figaro. Păstrat excepţional de proprietăţile tufului vulcanic, obiectul a fost îngropat în secolul I după Hristos, în (...)

VIDEO: NASA a lansat filmul amartizării roverului Perseverance

NASA a prezentat luni seară, pe contul de Twitter, filmul amartizării roverului Perseverance. Filmul acoperă ultimele minute dinaintea amartizării de joia trecută. Perseverance a fost trimis pe Marte însoţit de camere de filmare, şapte dintre ele având misiunea de a înregistra sosirea pe suprafaţa planetei. Mike Watkins, (...)

Cea mai veche operă de artă rupestră australiană este un cangur

Cea mai veche operă de artă rupestră australiană este un cangur, pictat acum mai mult de 17.000 de ani de aborigeni şi datat graţie analizei cuiburilor de viespi la fel de vechi, potrivit unui studiu publicat luni, citat de AFP. Opera, pictată într-un stil realist reproducând animalul la dimensiunile sale reale, a fost găsită (...)

Unii microbi de pe Pământ ar putea rezista la condiţiile de pe planeta Marte

Unii microbi de pe Pământ ar putea supravieţui temporar pe suprafaţa marţiană potrivit unui nou studiu realizat de NASA şi cercetătorii de la Centrul Aerospaţial German, relatează Phys.org. Cercetătorii au testat rezistenţa microorganismelor faţă de condiţiile de pe Marte prin lansarea lor în stratosfera (...)

LIVE VIDEO: Roverul Perseverance al NASA a asolizat pe Marte (UPDATE)

NASA vrea joi seara să așeze cu succes pe suprafața lui Marte al cincilea rover în 25 de ani, iar Perseverance, pentru care investiția totală a fost de 2,7 miliarde dolari, este cel mai sofisticat și conține o mulțime de experimente științifice. UPDATE: Roverul Perseverance, aparţinând NASA, a asolizat pe Marte, după o (...)

Cercetătorii israelieni au creat antricot la imprimantă 3D

O echipă de oameni de ştiinţă din Israel a creat un antricot care nu implică sacrificarea unui animal folosind tehnologia de bioprintare 3D, a anunţat marţi Institutul Tehnologic din Israel (Technion), citat de Xinhua. Technion şi compania israeliană specializată în carne cultivată Aleph Farms, care au colaborat la dezvoltarea (...)

Turcii au descoperit în oraşul Aizanoi 651 de monede romane

Detaliile unei descoperiri „foarte speciale” de 651 de monede romane în oraşul Aizanoi din Turcia au fost divulgate de cercetătorii care au găsit comoara, relatează CNN. Monedele din argint au fost descoperite într-un ulcior în timpul unor săpături arheologice realizate de cercetătorii de la Universitate (...)

Prototip de tren Maglev, care ar putea atinge viteza avionului, inaugurat de chinezi

Cercetătorii chinezi au dezvăluit un prototip de tren Maglev, despre care spun că poate atinge viteze de 620 de kilometri pe oră. Trenul a fost prezentat recent, pe o bucată de cale ferată folosită pentru demonstrație. Este menit să ofere un mijloc rapid de tranzit între orașe aflate la distanțe mari. Ar putea fi aproape la fel (...)

Știință

Capsula Dragon s-a întors cu cobai vii și cu 12 sticle de vin în Florida

Capsula Dragon a ajuns cu succes miercuri în apele Golfului Mexico, în apropiere de coasta Tampa, în vestul Floridei (SUA), având la bord o încărcătură de peste 2.000 de kilograme, după ce s-a decuplat cu o zi înainte de la Staţia Spaţială Internaţională. Capsula de aprovizionare a firmei private (...)

VIDEO: Explozie extraterestră deasupra capitalei Japoniei

Camerele au inregistrat explozia unui meteorit deasupra capitalei Japoniei. Daca prabusirea meteoritilor de dimensiuni mici pe Pamant este un fenomen comun, nu de multe ori s-a reusit filmarea unuia astfel de moment. In nordul orasului Tokyo, la primele ore ale zilei de duminica, un meteorit a fost vazut traversand atmosfera, apoi explodand. Nu (...)

Cum arăta o adolescentă în urmă cu 9.000 de ani. Mesteca piele de animal

Tanara a trait in regiunea Tesalia, situata acum pe teritoriul Greciei, si avea intre 15 si 18 ani cand a murit.   Pe baza analizei oaselor si dintilor, adolescenta, botezata Dawn, se crede ca ar fi avut intre 15 si 18 ani. Maxilarul proeminent se pare ca este legat de un obicei comun in acea perioada, mestecarea pieii de animal pentru a o (...)

STUDIU: Stratul de gheaţă din Groenlanda se topeşte într-un ritm record

Calota glaciară din Groenlanda a înregistrat cea mai mare scădere după ritmul record de topire care a început anul trecut, potrivit unui studiu publicat miercuri ce subliniază riscul unei creşteri accentuate a nivelului mărilor provocate de schimbările climatice, informează Reuters. Această topire masivă a fost cauzată nu (...)

Oamenii de ştiinţă au descoperit o bacterie care ''mănâncă'' plastic

O echipă de oameni de ştiinţă din Germania a identificat o nouă tulpină de bacterie care descompune elementele chimice constitutive ale poliuretanului (PU), un polimer utilizat la fabricarea mai multor tipuri de materiale plastice, relatează UPI.   Cercetătorii au detaliat descoperirea, săptămâna aceasta, în Frontiers (...)

Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai mare explozie de la Big Bang

Oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi ale unei explozii colosale din spaţiu - de cinci ori mai mare decât oricare dintre cele observate înainte - şi le-au publicat în The Astrophysical Journal, scrie BBC. Uriaşa eliberare de energie este crezut că a fost emanată de o gaură neagră supermasivă aflată la 390 de (...)

Page generated in 0.0372 seconds.