„Ca studenţi, nu erau primiţi în spitale, dar ca voluntari sunt buni?”

Circa 300 de studenţi de la Facultatea de Medicină Generală s-au înscris pentru a fi repartizaţi în spitalele din ţară unde este nevoie de personal pentru a lupta împotriva COVID-19. Aceştia s-au putut înscrie până astăzi, iar listele finale vor fi gestionate de către societăţile studenţeşti şi trimise către comandamentul instituit la nivel central. Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu (FOTO), spune însă că ordinul dat la nivel naţional are unele lacune, mai ales în ceea ce priveşte activitatea didactică a studenţilor. 

Acesta explică faptul că este foarte bine că studenţii pot să acorde o mână de ajutor, dar ar trebui să o poată face în paralel cu activitatea didactică, după finalizarea orelor, în spitalele din Iaşi: să meargă în UPU, în ATI, să lucreze în call center pentru a ajuta la anchetele epidemiologice, să ajute logistic, să facă statistici, să lucreze în laboratoarele RT-PCR sau chiar să facă recoltări.

„Dar nu poţi să îi trimiţi în alte oraşe pentru că ar fi complicat, cei din anii 5 şi 6 au licenţa, au activităţi la sediul universităţii în sistem hibrid. Ce se va întâmpla, vor recupera, nu vor recupera orele? Ei ar putea să meargă seara sau noaptea să stea în gărzi şi să ajute oamenii, dar ziua nu sunt de acord să fie alocaţi în alte zone decât în cele unde există universitatea”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Acesta a explicat că, spre exemplu, deşi acum se doreşte mobilizare studenţilor în unităţile medicale, în lunile septembrie-octombrie UMF nu a fost sprijinită în discuţiile cu managerii de spitale şi acolo studenţii au fost, de multe ori, respinşi, deşi aveau nevoie să înveţe la patul bolnavului. „Este o contradicţie - deşi ar fi urmat toate protocoalele de siguranţă, nu am avut acces cu studenţii la patul bolnavilor, nu au fost de acord managerii de spital, fiindcă studenţii ar fi fost un vector de infecţie. Ca studenţi nu i-am primit în spitale, dar ca voluntari sunt buni?”, a completat prof.dr. Viorel Scripcariu. 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.