29 de bolnavi de COVID fac dializă la „Parhon“. Medicii cred că transmiterea este comunitară

„Este un număr mare, care testează capacitatea staţiei de dializă şi a personalului la maximum, fiind nevoie de o procedură de izolare, de curăţenie, se lucrează non-stop pentru a asigura şedinţele de dializă“, arată purtătorul de cuvânt al spitalului.

Staţia de hemodializă de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ este folosită la capacitate maximă după ce în ultima perioadă au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2 foarte mulţi pacienţi care sunt dializaţi. Astfel, în momentul de faţă sunt 29 de pacienţi confirmaţi cu COVID care vin să facă şedinţele de dializă necesare, fiind cel mai mare număr înregistrat de la începutul pandemiei. Medicii bănuiesc că este vorba despre o transmitere comunitară, fiind cazuri care nu au legătură unul cu celălalt. Toţi pacienţii care au făcut dializă în această perioadă au fost testaţi din două în două săptămâni.

„Pare că acest număr este în linie cu creşterea numărului de cazuri de COVID din comunitate. Este un număr mare, care testează capacitatea staţiei de dializă şi a personalului la maximum, fiind nevoie de o procedură de izolare, de curăţenie, se lucrează non-stop pentru a asigura şedinţele de dializă. Colaborăm cu celelalte centre de dializă din judeţ, asigurându-ne că orice pacient negativ este returnat centrului de dializă din care provine, reuşind astfel să mai eliberăm din aglomeraţie. Există însă această realitate care din păcate se va menţine în perioada următoare“, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Majoritatea pacienţilor aflaţi în această situaţie sunt internaţi la spitalele COVID sau la cele suport-COVID din oraş şi conform protocolului existent sunt transferaţi la „Parhon“ doar pe durata şedinţelor, spital care este desemnat unitate suport pentru dializă, apoi se întorc în unitatea medicală unde se află internaţi. În cazul lor, rămân internaţi până la 14 zile pentru a putea avea acces la dializă, fiind o procedură care nu se poate face în condiţii de izolare la domiciliu. Riscul de deces în cazul pacienţilor dializaţi şi depistaţi cu SARS-CoV-2 este de 25%, fiind o populaţie vulnerabilă.

„Riscurile principale sunt de agravare a insuficienţei respiratorii, pacientul care face dializă are un grad de disfuncţie cardiacă şi o tulburare respiratorie legată de hiperhidratare. Sunt pacienţi cu imunitate scăzută şi în general şi cu alte comorbidităţi asociate, diabet zaharat, accident vascular cerebral, alte boli asociate“, a completat medicul ieşean.

În această perioadă, de la începutul pandemiei, pentru a reduce risul de infecţie s-a redus numărul de pacienţi dintr-un salon în timpul şedinţelor, iar în timpul transportului de acasă la spital, în maşinile care îi transportă, au fost mai puţini pacienţi decât în mod normal, medicii bănuind că infectarea a fost cauzată de transmiterea comunitară. În judeţ sunt peste 500 de pacienţi care fac şedinţe de dializă.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.