430 de ieşeni au fost „scanaţi“ pentru boli cardiovasculare

Screeningul de depistare timpurie a bolilor cardiovasculare, derulat în această perioadă la Iaşi, se apropie de final. Până la finalul săptămânii trecute, 430 de persoane din judeţ au beneficiat de acest program, urmând ca acţiunea să se încheie când se va ajunge la 500 de participanţi.

Campania este derulată timp de cinci luni de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iaşi şi Institutul Medico Sanitar Public Spitalul Raional Ungheni din Republica Moldova.

„După finalizare vom prezenta şi câteva date statistice şi concluzii privind starea de sănătate cardiovasculară a participanţilor, dar şi date interesante privind accesul la servicii de sănătate mai ales pentru persoanele din zona rurală”, au precizat iniţiatorii proiectului.

La acest screening s-au putut înscrie persoane care au reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau urban din judeţul Iaşi, bărbaţi cu vârsta de peste 40 de ani, iar femei de peste 50 de ani. De asemenea, trebuiau să prezinte factori de risc cardiovascular, ca obezitate, sedentarism, dislipidemie, să fie consumatori de tutun, să sufere de diabet sau să prezinte disfuncţii endocrine sau hepatice. Cei care s-au înscris trebuiau să aibă şi un istoric familial de boli cardiovasculare.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.