Analiză - Când se poate institui carantina Covid la Iaşi?

Rata de incidenţă a infecţiei a trecut ieri de pragul de 2 la mie. Dacă va ajunge la 3, sunt condiţii pentru instituirea zonală a carantinei.

 

Numărul de infectări Covid-19 creşte într-un ritm îngrijorător în municipiul Iaşi. În ultimele 7 zile, au fost înregistrate cu 36% mai multe cazuri faţă de săptămâna precedentă: ieri a fost din nou depăşit pragul de 100 de infectări în municipiu. Calculele „Ziarului de Iaşi”, în baza informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţi, arată că rata de incidenţă a trecut (ieri) pragul de 2 la mia de locuitori. Dacă se va ajunge la o rată de 3, atunci se va putea pune problema instituirea unei carantine zonale în oraş: intrările şi ieşirile strict restricţionate.

Ţinând cont de statisticile pe prima săptămână din luna octombrie, Iaşul ar putea atinge, pe 14 octombrie, o rată de incidenţă de 3 la mia de locuitori dacă în următoarele 7 zile va fi o medie de 94 de cazuri/zi. În ultima săptămână, media zilnică a fost de 72 de cazuri noi de infectare. De remarcat că, în săptămâna anterioară, respectiv ultimele 7 zile din septembrie, media zilnică în municipiul Iaşi era de 53 de noi cazuri.

„Speranţa noastră este să nu ajungem acolo; 3 la mie înseamnă deja foarte mult ca rată de infectare comunitară. Depinde numai de noi, să facem un efort comun pentru scăderea numărului de infectări”, a comentat ieri primarul Mihai Chirica, întrebat de situaţia infectărilor din municipiu. Edilul a adăugat că a solicitat atât Poliţiei Locale, cât şi altor structuri de ordine publică, o intensificare a verificărilor în ceea ce priveşte respectarea normelor sanitare la nivelul municipiului.

Ce alte criterii stau la baza instituirii unei carantine

Totuşi, atingerea unei rate de 3 la mia de locuitori nu este singurul criteriu luat în calcul de autorităţi pentru instituirea carantinei zonale. În iulie 2020, ministrul Sănătăţii a emis un ordin în acest sens, iar printre alte criterii se numără: trend crescător în ultimele 14 zile, o pondere majoritară a cazurilor în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi sanitare), personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP (în raport cu numărul de cazuri confirmate), personal insuficient în spitale care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu Covid-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie şi, nu în ultimul rând, gradul de ocupare a paturilor atât pe secţiile Covid, cât şi pe secţiile ATI să fie mai mare de 90% cu pacienţi din zona luată în calcul pentru instituirea carantinei.

Situaţia de la nivelul unei localităţi este evaluată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) la propunerea DSP şi, dacă se avizează favorabil, procedura vizează sesizarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Ulterior, carantina zonală se instituie prin ordin şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în baza hotărârii CJSU. O carantină zonală este valabilă pentru cel puţin 14 zile, moment în care trebuie făcută o nouă evaluare a situaţiei locale.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.