Arheologii au descoperit că femeile preistorice participau la vânătoarea de animale mari

Contrar credinţei populare, femeile preistorice au participat la vânătoare cu mii de ani în urmă, inclusiv la vânătoarea animalelor mari, afirmă un nou studiu citat de AFP şi National Geographic.
 

Autorii studiului publicat miercuri se bazează pe descoperirea rămăşiţelor vechi de 9.000 de ani ale unei tinere îngropate în Anzii peruvieni cu numeroase arme de vânătoare pentru animale mari. Analizând alte 27 situri funerare care conţineau aceleaşi arme, o echipă condusă de Randall Haas de la Universitatea din California-Davis a ajuns la concluzia că între 30 şi 50% din vânătorii care au trăit pe continentul american în perioada respectivă ar putea fi femei.

Cercetarea publicată în revista Science Advances contrazice ideea larg răspândită conform căreia în societăţile de vânători-culegători, vânătorii erau predominant bărbaţi. „Studiul ne arată că această afirmaţie este incorectă, cel puţin pentru o parte a preistoriei umane”, a declarat Randall Haas pentru AFP.

Scheletele a şase persoane, inclusiv doi vânători, au fost dezgropate în 2018 de Haas şi membri ai comunităţii locale Mulla Fasiri din Wilamaya Patjxa, un important sit arheologic din lanţul muntos al Anzilor din Peru.

Analizele oaselor şi a smalţului dinţilor au identificat o femeie de 17-19 ani, denumită WMP6, şi un bărbat de 25-30 de ani. Săpăturile de la locul unde a fost îngropată fata au fost de un interes deosebit pentru echipă, potrivit domnului Haas. Oamenii de ştiinţă au descoperit o colecţie de instrumente de vânat şi tranşat care par să-i dovedească statutul de vânătoare: vârfuri de suliţă de piatră, un cuţit şi pietre tăiate pentru eviscerarea şi tranşarea animalelor.

Aceste instrumente se aflau într-un recipient din material perisabil, ca o pungă de piele. WMP6 ar fi folosit o armă numită „atlatl”, un aruncător care i-a permis să crească viteza şi distanţa suliţei sale. Prada sa ar fi putut fi vicuña, un strămoş sălbatic al alpaca, sau cerbul andin.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.