Avem un Dragobete: cum îl folosim?

* Dacă azi e 23 februarie înseamnă că mâine e ziua Dragobetelui; dacă aveţi prieteni care poartă prenumele de Dragobete îi puteţi pune să dea şi ei ceva. Noi am aflat de existenţa Dragobetelui de-abia după ce a apărut şi în România Valentine's Day, deci respectivul a fost scos din lada de zestre a poporului, scuturat de praf şi băgat în faţă cu scopul de a demonstra că prin părţile noastre iubirea e tare veche şi că românii nu au nevoie de obiceiuri străine de neam şi ţară ca să-şi bată nevestele. Dragobetele e, practic, un fel de Şoşoacă a amorului. Bătrânii spun că ar fi fiul Babei Dochia; despre tată ei nu spun nimic, aşadar Dragobetele o fi un copil din flori - de aici şi legătura sa cu florile primăverii. Se mai spune şi că animalele care se împerechează de ziua lui vor avea mulţi pui; în aceeaşi zi, fetele şi flăcăii intră în pădure, după flori şi vreascuri, apoi fetele se întorc, fugărite de băieţi, iar femeile topesc zăpadă şi se spală cu apa, să fie frumoase. Pentru un Dragobete cât mai reuşit, învăţaţi din greşelile înaintaşilor:

* În anii trecuţi, de Dragobete, unii gospodari n-au fost vigilenţi, motiv pentru care în curţile lor s-au împerecheat mai ales şoarecii, şobolanii şi gândacii, care au făcut pui mulţi, după cum au avertizat şi bătrânii. Mai bine puneţi otravă încă de astăzi!

* Prin 2020, de ziua Dragobetelui, românii încă nu se temeau de coronaviruşi, aşa că mii de fete şi flăcăi au intrat în păduri, "să adune vreascuri"; din câte zic oamenii legii, fetele au fost luate ca să stea de şase cât flăcăii, înarmaţi cu drujbe, au tăiat zeci de copaci, pentru a vinde lemnul pe piaţa neagră.

* În 2019, mulţi tineri de ambele sexe aflaţi în pădure, după vreascuri şi flori, au fost surprinşi de pădurari şi amendaţi; seara, urmărind jurnalele de ştiri de la televizor, ei s-au considerat norocoşi că s-au întâlnit cu pădurarii, fiindcă alţi tineri la fel ca ei s-au întâlnit cu urşii şi n-au mai apucat să primească amendă.

* De Dragobetele 2018, nenumărate fete de măritat s-au întors din păduri fugărite de băieţi, exact după datina străbună; flăcăii care le-au urmărit până aproape de casele lor au fost acuzaţi, ulterior, de tentativă de viol. Alţi flăcăi au fost acuzaţi de furt după ce au pătruns prin efracţie în casele unor consăteni despre care ştiau că sunt plecaţi la pădure, să adune floricele şi vreascuri, conform tradiţiei.

* Cu patru ani în urmă, în ziua de Dragobete, sute de femei au respectat neabătute obiceiul, au topit zăpadă şi s-au spălat cu apa, să fie frumoase. Din nefericire, nu a nins în multe zone ale patriei, motiv pentru care unele au topit zăpada adunată în congelator, deşi murdară de sânge de găină şi zeamă din tocăniţe. Alte doamne au mai găsit zăpadă doar prin ganguri în care nu pătrunde soarele şi au topit-o, deşi era galbenă, de la diverşi cetăţeni care profitaseră şi ei de intimitatea oferită de ganguri.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.