Bucureştiul este de 100 de ori mai tare la investiţii străine faţă de Iaşi

Iaşul a rămas un judeţ neatractiv pentru investitorii străini şi în 2019. Conform Breviarului Economic al Judeţului Iaşi ediţia 2020, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Iaşi, soldul investiţiilor străine directe (ISD) în judeţul Iaşi a ajuns la 454 milioane de euro anul trecut, adică doar 0,55% din soldul total al investiţiilor străine la nivel naţional, de 82,5 miliarde de euro. 

Soldul ISD înregistrat la sfârşitul anului fiscal 2019 la nivelul judeţului Iaşi este mai mic cu 6 milioane de euro faţă de cel consemnat în 2018, când se cifra la 460 milioane euro, şi în scădere cu 15 milioane euro faţă de 2017 (469 milioane euro). Aceasta înseamnă că o parte din investiţiile străine din judeţ au fost lichidate sau preluate de acţionari din România.

Multinaţionalele lumii sunt pline de numerar, iar câteva dintre oraşele României „au luat faţa" Iaşului, reuşind să atragă şi să menţină până în 2019 o parte destul de consistentă din aceşti bani. Pe primele 5 poziţii din rândul oraşelor atractive pentru investitori se situează Bucureşti - cu cea mai mare valoare a ISD, respectiv 45,9 miliarde euro (de 100 de ori mai mult faţă de Iaşi), urmat de Ilfov - cu 5,1 miliarde euro ISD, Timiş - cu 4,3 miliarde euro ISD, iar locul 4 este ocupat de Prahova - cu 2,6 miliarde euro ISD.

Pe locul 5 se situează Braşov, unde soldul ISD s-a cifrat la 2,5 miliarde euro la sfârşitul anului trecut, valoare cu care „bate" Clujul, al cărui sold ISD însuma puţin peste 2 miliarde euro în 2019 ( de 20 de ori mai putin fata de Bucuresti). Chiar şi aşa, Clujul se bucură de percepţia investitorilor străini asupra atractivităţii oraşului, menţinându-se printre primele 10 destinaţii din ţară. Investiţiile străine joacă un rol esenţial cu precădere în ţările/oraşele în curs de dezvoltare, deoarece contribuie la aducerea de resurse, tehnologii de ultimă generaţie şi cele mai bune practici, care ajută la creşterea economică pe o curbă mai înaltă, arată economiştii. ISD creează noi locuri de muncă nu doar în compania în care investesc, ci stimulează şi dezvoltarea celorlalte firme implicate în lanţul de producţie şi de comercializare a bunurilor/serviciilor.

Iaşul se poziţionează pe locul 19 între judeţele României cu soldul ISD de 454 milioane de euro, fiind „flancat" de Satu Mare - cu 553 milioane euro ISD, şi Suceava - cu 445 milioane euro ISD. Harta naţională a investiţiilor străine întocmită de CCI Iaşi cu datele de la finele anului 2019 arată diferenţe extrem de mari. Astfel, pe ultimele trei poziţii se află judeţul Vaslui (locul 40), care a atras doar 66 milioane de euro de la străini de-a lungul anilor, mai mult totuşi decât Mehedinţi (locul 41) şi Gorj (locul 42) la un loc, cu 19 milioane de euro, respectiv 3 milioane de euro sold ISD. 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.