Ce înseamnă concret că municipiul Iaşi poate intra săptămâna aceasta în carantină

În judeţ, două cazuri de îmbolnăvire la mii de locuitori; Iaşul se apropie de pragul de trei cazuri. Dincolo de acest prag, CJSU poate impune instituirea carantinei.

 

Municipiul Aiud este primul oraş care a trecut toate cursurile şcolare pe sistem online, miercurea trecută. Urmează, de azi, Bacăul şi Dorohoiul, unde deciziile au fost luate în weekend. Dacă decizia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Aiud a venit la o rată de 3 la mie, la Dorohoi, scenariul roşu s-a aplicat când rata îmbolnăvirilor în oraş a ajuns la 2,74 la mie. Iaşul este tocmai la acest prag, 2,8 potrivit declaraţiilor primarului Mihai Chirica, 2,7 conform informaţiilor furnizate ieri de Instituţia Prefectului.

„Libertatea luării deciziilor de carantinare a unui oraş este la comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. Se merge strict pe acele măsuri locale, dar şi măsuri restrictive în vederea scăderii numărului de cazuri noi prin limitarea transmiterii. În contextul în care vom avea o transmitere liberă, accentuată, cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri, se vor lua şi alte decizii”, a descris ministrul Sănătăţii condiţiile în care se poate impune regimul carantinei. Judeţul Iaşi a depăşit pragul de două cazuri la o mie de locuitori, a remarcat Nelu Tătaru.

„Deocamdată, nu suntem la nivelul respectiv (3 la mie, n.r.), chiar dacă rata de îmbolnăviri atinge cota maximă, adică peste 3, trebuie analizat şi văzut despre ce situaţie este vorba: se exclud focarele, se exclud cazurile care sunt izolate şi, în final, dacă se menţine rata la acelaşi nivel, atunci sigur că vom lua această decizie. Dar suntem departe de acest punct”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Cât priveşte o estimare a momentului în care municipiul va atinge pragul de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, dr. Cepoi a declarat că e greu de spus, câtă vreme numărul cazurilor variază de la o zi la alta.

„Nu există o tendinţă constantă de creştere, dar, pe mai multe zile, e clară creşterea”, a adăugat el. La Iaşi, recordul de îmbolnăviri a fost atins alaltăieri: 206 cazuri. Ieri s-au înregistrat 139 de cazuri, dintre care 70 în municipiul-reşedinţă. La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului a amintit că prima decizie care va fi luată la depăşirea nivelului critic de 3 îmbolnăviri la o mie de locuitori va fi închiderea instituţiilor de învăţământ şi mutarea activităţilor didactice în online. După reluarea, acolo unde este posibil, a activităţilor la distanţă (telemuncă), vor urma, gradual, interzicerea evenimentelor precum botezuri, nunţi etc., până la impunerea unor restricţii de circulaţie. Deciziile aparţin Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.