Ce cumpără românii de pe Dark Web. Cazul ieșeanului care a comandat droguri, dar a primit paracetamol

Cea mai mare piață ilegală din lume de pe dark web, DarkMarket, a fost închisă în urma unei acțiuni internaționale la care au participat autorități din Germania, Australia, Danemarca, Moldova, Ucraina, Regatul Unit și SUA. Bazarul online ilegal era folosit inclusiv de români, potrivit romania.europalibera

Potrivit unui comunicat al Europol, DarkMarket era folosit de aproximativ 500.000 de persoane. Dintre acestea, în jur de 2.400 erau vânzători, mulți dintre ei infractori care se foloseau de paravanul ascuns al platformei pentru a vinde droguri, bani contrafăcuți, cartele SIM anonime sau date de acces ale unor carduri bancare furate.

Peste 4.650 de bitcoini și 12.800 de monero s-au tranzacționat pe plaforma DarkMarket, echivalentul a 140 de milioane de euro, conform ratei actualei a celor două monede virtuale. Investigația este condusă de autoritățile din Germania care au arestat deja, la finele săptămânii trecut, un cetățean australian despre care se presupune că ar fi operatorul DarkMarket.

Asociat în general cu activitățile ilicite, Dark Web reprezintă partea internetului care este accesibilă utilizatorilor doar prin folosirea unor browsere specializate, cum este, de pildă, Tor. Dark Web este folosit de către utilizatorii de pe întreg Globul care își doresc ca activitățile lor din mediul online să rămână anonime. Potrivit Karspersky, Dark Web este folosit atât de cei care vor să eludeze cenzura guvernamentală sau a diverselor companii, cât și de persoanele care sunt interesate de activități ilegale.

Partea ascunsă a internetul s-a transformat în ultimii ani într-o sursă importantă pentru traficul de droguri autohton. Un ofițer specializat în crimă organizată a dezvăluit la Europa Liberă că, periodic, traficanți de stupefiante români sunt prinși de autorități cu droguri achiziționate de la persoane necunoscute, prin intermediul Dark Web.

„Metoda nu este deloc complicată iar anchetele noastre sunt realizate în special prin intermediul informațiilor pe care le culegem de pe teren. E posibil să nu știm de la început că cineva achiziționează substanțe interzise pe Dark Web, însă, folosind sursele informative putem afla că acel cineva vinde și astfel să îl prindem”, a spus ofițerul, care a menționat că mulți dintre cei care cumpără o fac fie pentru consum propriu, fie pentru a vinde în cercuri mici.

90% din tranzacțiile ilegale de pe dark web pe care le-am interceptat sunt vânzări de droguri. Fiind însă o activitate clandestină este imposibil să putem ști volum real al acestora.
Explicația cumpărăturilor în cantități mici e dată de riscurile tranzacțiilor de pe Dark Web. „Fiind o zonă unde nimeni nu își declină identitatea, există și țepari. De aceea, mulți preferă fie să își cumpere în cantități mici, pentru a nu fi pierderea prea mare în cazul în care sunt înșelați, fie să cumpere de mai multe ori, câte puțin, pentru a căpăta încredere în vănzător”, a completat ofițerul.

Un exemplu: recent, la Iași, un tânăr a fost filat de polițiști după ce la organele de anchetă a ajuns informația că urma să primească o cantitate de droguri. După ce au urmărit tranzacția și l-au prins în flagrant pe cumpărător, atât acesta, cât și polițiștii, au avut surpriza să afle că vânzătorul anonim trimisese în România paracetamol în loc de ecstasy. Pentru tânăr a fost cu noroc deoarece, procedural, nu a mai putut fi pus sub acuzare pentru trafic de droguri.

Câteva exemple: cazul polițistului traficant

În Iași, cel mai celebru caz al unui traficant de droguri care își achiziționa marfa prin intermediul Dark Web este cel al unui polițist, fost șef de post, care a fost prins de Biroul de Combatere a Crimei Organizate și de DIICOT cu substanțele interzise în mașină.

Cristian Danu a fost prins în flagrant de colegii săi de la Crimă Organizată în februarie 2019. Potrivit unui comunicat dat publicității la acea vreme, polițistul își achiziționa stupefiantele din Belgia și Olanda.

Mai mult, pe  romania.europalibera

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.