Ceva semne bune pentru A8. Iașul va da un secretar de stat la Transporturi?

Noul ministru al Transporturilor, deputatul USR Cătălin Drulă, fondator al asociaţiei „Pro Infrastructura“, este un susţinător al A8. Foarte probabil, el îl va avea ca secretar de stat pe Adrian Covăsnianu, de la Moldova vrea autostradă. „Un semnal bun. Aşteptăm acţiuni concrete”, spun activiştii A8.

Formarea noului guvern oferă semnale încurajatoare pentru construirea autostrăzii A8 Iaşi - Târgu Mureş. În urma negocierilor PNL-USRPLUS-UDMR, Ministerul Transporturilor (MT) a fost asumat de USRPLUS, iar favorit pentru preluarea portofoliului este deputatul de Timiş Cătălin Drulă. În acelaşi timp, surse politice au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că unul dintre secretarii de stat la MT va fi, foarte probabil, chiar un reprezentant al societăţii civile din Iaşi: Adrian Covăsnianu.

Cătălin Drulă este unul dintre fondatorii Asociaţiei „Pro Infrastructură“ şi s-a remarcat, în trecut, prin o serie de luări de poziţie în favoarea deblocării autostrăzii A8, în timp ce Covăsnianu este unul dintre specialiştii Asociaţiei „Moldova vrea autostradă“ (MVA) pe infrastructură. Acesta din urmă este actual consilier onorific al ministrului Transporturilor şi, periodic, informează public asupra stadiului autostrăzilor A7 şi A8. Cu toate acestea, deblocarea şi construirea efectivă a autostrăzilor sunt aspecte care ţin în primul rând de o voinţă politică transpartinică şi de modul în care noul guvern condus de Florin Cîţu se va raporta la problematicile infrastructurii din Moldova.

„Este un semnal bun, dar aşteptăm acţiuni concrete“

Reprezentanţii asociaţiilor ieşene nu au confirmat, dar nici infirmat, posibila numire a lui Covăsnianu în conducerea MT, în timp ce consilierul onorific nu a putut fi contactat ieri telefonic. În schimb, preşedintele MVA şi cel al Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) spun că posibila numire a lui Cătălin Drulă este un semnal bun, dar au subliniat că aşteaptă ca viitorul ministrul să continue colaborarea cu societatea civilă şi să facă acţiuni concrete pentru construirea autostrăzilor Moldovei.

Preşedintele MDM, Dorin Dobrincu, ne-a declarat ieri că eventuala numire a lui Cătălin Drulă arată „bune intenţii“ pentru construirea A8, dar a subliniat că aceste bune intenţii trebuie şi aplicate, ca să nu rămână doar la nivel declarativ cum s-a mai întâmplat şi în cazul altor miniştri. „Având în vedere implicarea domnului Drulă în anii din urmă în susţinerea infrastructurii mari, cea a autostrăzilor în special, şi, într-un fel, unei anumite deschideri faţă de problema noastră, în particular, a cetăţenilor din Moldova, cred că da, este un semnal încurajator, dar nu avem garanţii în acest moment că lucrurile vor merge în direcţia dorită“, a mai spus Dorin Dobrincu.

La rândul lui, preşedintele MVA, Flaviu Manea, şi-a exprimat speranţa ca Drulă „să rămână în istorie drept primul ministru care a inaugurat primii kilometri din A8“, cu trimitere la solicitarea asociaţiei ca Guvernul să finanţeze construirea „capetelor“ sectorului montan al autostrăzii A8 prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „Considerăm că este un aspect pozitiv, sper să continue deschiderea către consultarea publică, cu asociaţiile care militează pentru dezvoltarea infrastructurii în Moldova, şi sper să sprijine, în special, autostrada A8 care este cea mai bună şi optimă variantă de conectare a Moldovei cu vestul ţării. Este un semnal bun, dar aşteptăm să vedem şi acţiuni concrete“, a mai spus Flaviu Manea.

Şeful MVA a adăugat că Cătălin Drulă s-a remarcat în trecut ca o persoană care a susţinut cu „argumente foarte bune“ problema proiectelor de autostrăzi din Moldova şi, în acelaşi timp, „a sancţionat ineficienţa sau inactivitatea guvernelor de până acum“.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.