Cine va fi al doilea viceprimar? PSD intră în cărți. USR nu-și schimbă poziția

Configuraţia Consiliului Local şi relaţiile complicate ale primarului cu USR fac extrem de grea constituirea unei majorităţi pentru a desemna cei doi viceprimari. PNL are pregătit un nume pentru un post de viceprimar: consilierul Daniel Juravle (foto). Probleme sunt însă la al doilea.

Situaţia desemnării a doi viceprimari la Iaşi este în continuare într-un blocaj politic. PNL şi USRPLUS nu reuşesc să se pună de acord asupra unei forme de guvernare locală, deşi la nivel central au încheiat o alianţă în acest sens. Ambele părţi spun că sunt deschise dialogului, dar sursele „Ziarului de Iaşi“ spun că discuţiile nici măcar nu se poartă la nivel înalt, ci mai mult prin interpuşi sau mediatic.

Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că este „complet deschis“ la negocieri, indiferent de partidul care le iniţiază. De cealaltă parte, şefa USRPLUS, Cosette Chichirău, ne-a declarat că a trimis încă din noiembrie 2020 o serie de propuneri la care nici până în ziua de astăzi nu a primit răspuns. În Consiliul Local, lucrurile sunt complicate politic: niciun partid nu deţine majoritate, PNL având 11 mandate, USRPLUS 9, PSD 5, iar PMP 2.

„Nu avem încă conturată o decizie referitor la viceprimari pentru că trebuie să fie şi o decizie politică, iar aceasta aparţine şi celorlalte partide. Noi, PNL, nu avem o majoritate clară în momentul de faţă. Dacă USR, PSD sau PMP, împreună, sau pe rând, sau în diverse fracţiuni, consideră necesar că putem face şi acest pas, sunt complet deschis. Opţiunea noastră este clară pentru un post de viceprimar, dacă vor dori să ne dea şi al doilea post de viceprimar, o să-l luăm şi o să-l folosim în slujba oraşului nostru. Dacă vor dori să-şi nominalizeze un viceprimar, o să-l acceptăm“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

La sfârşitul acestei săptămâni este o nouă şedinţă de CL, dar pe ordinea de zi nu apare vreun proiect de hotărâre care să facă referire la desemnarea viceprimarilor. Mai mult, şedinţa ar urma să se desfăşoare online, un motiv în plus pentru ca un astfel de proiect să nu apară, între timp, pe ordinea de zi: votul pentru alegerea viceprimarilor trebuie să fie secret, conform legii.

„Avem nevoie de o soluţie completă la nivelul judeţului Iaşi, nu doar în CL. Noi ne dorim să fim nişte parteneri foarte serioşi de guvernare locală, doar că cerinţele noastre de până acum nu au primit niciun răspuns. Noi am fi foarte bucuroşi să desemnăm un viceprimar şi un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, dacă vă amintiţi noi am avut şi câteva cerinţe - nu putem accepta nepotisme sau cumetrii“, a declarat Cosette Chichirău.

În plus, a subliniat şefa USRPLUS Iaşi, orice persoană care vrea să fie viceprimar trebuie să propună public un program concret cu proiecte pentru Iaşi. „Nu putem da un vot în alb, trebuie asumate proiecte, noi nu ştim ce vrea PNL pentru Iaşi“, a mai spus Chichirău.

La rândul lui, liderul consilierilor PSD, Bogdan Balaşnicu, a comentat scurt actuala situaţie politică: „Viceprimarul nu trebuie să fie al primarului, ci al cetăţenilor, şi trebuie să reflecte o realitate politică din CL“.

Surse din mediul politic local ne-au declarat, de altfel, că în ultimele zile ar fi avut loc unele negocieri pentru desemnarea unui eventual viceprimar PSD.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.