Contraatacul unei familii în lupta cu banca care i-a dat credit pentru casă. A primit 5000 de euro despăgubiri

Totul a pornit de la un credit de 123.000 de franci elveţieni luat de la Volksbank. După ce a reuşit să oprească executarea, familia a cerut despăgubiri cât valoarea creditului. Magistraţii Curţii de Apel le-au acordat numai 5.000 de franci. Ultima luptă se dă la Înalta Curte.

O familie de ieşeni se luptă în instanţă cu banca de la care au împrumutat bani de casă. Aceasta, întrucât banca a declanşat executarea silită deşi cuplul se afla cu plăţile la zi. Au obţinut oprirea executării silite şi au contraatacat, cerând despă­gubiri egale cu valoarea creditului. O primă instanţă ieşeană le-a respins cererea. A doua, le-a admis-o, dar numai parţial. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să dea verdictul final.

În septembrie 2008, pe când economia nu dădea încă niciun semn de criză, iar politicienii dădeau asigurări că aceasta nu va afecta România, Iulian şi Daniela M. au contractat un credit ipotecar în franci elveţieni de la Volksbank. La acea dată, un franc elveţian valora 2,33 lei. În 2012, cursul crescuse la 3,70 lei, iar cei doi începuseră să aibă dificultăţi financiare şi restanţe la rambursarea creditului. În luna mai, au încheiat cu banca un angajament de plată, prin care şi-au asumat plata unei rate lunare de 635 franci până la achitarea integrală a creditului. Ieşenii rămăseseră fără loc de muncă, aveau şi un copil în întreţinere, dar au reuşit să-şi respecte angajamentul, plătind cu regularitate. Până la sfârşitul anului 2013, cei doi plătiseră peste 20.000 de franci, în rate de câte 635 de franci lunar. Cu toate acestea, în ianuarie 2014, Volksbank a solicitat executarea silită pentru suma de 123.476,51 franci elveţieni, ajungând până la scoaterea imobilului la lici­taţie.

Cei doi au contestat acţiu­nea băncii, în 2016 Tribunalul dispunând anularea actelor de executare silită. Ulterior, familia a dat în judecată banca, cerând ca despăgubiri exact suma pentru care instituţia financiară îi scosese la mezat.

În faţa Tribunalului, reprezentanţii Băncii Transilvania, care a preluat în 2016 activele Volksbank, au afirmat că angajamentul de plată fusese încheiat doar pentru o perioadă de 6 luni, după aceasta banca nemaiavând nicio obligaţie de a-l continua. În plus, cuantumul despăgubirilor cerute ar fi fost exagerat, cuplul urmărind doar îmbogăţirea fără justă cauză. Tribunalul a acceptat argumentele băncii, respingând acţiunea celor doi ieşeni. Apelul declarat de aceştia împotriva sentinţei a avut o cu totul altă turnură. Magistraţii Curţii de Apel au constatat că deşi familia plătea lunar ratele, banca a început executarea silită fără a-i fi notificat pe cei doi de intenţia sa şi fără a arăta modul de calcul al debitului pretins.

„Or, este fără îndoială că intimata (banca, n.r.) nu a acţionat cu rea-credinţă, ci a fost în culpă atunci când a început executarea silită împotriva apelanţilor fără a proceda conform dispoziţiilor contractuale şi fără a depune un calcul al sumei pentru care a început această executare“, au menţionat magistraţii.

Aceştia au considerat că ieşenii au suferit un prejudiciu, cel puţin prin faptul că femeia a trebuit să apeleze la un psiholog pentru a depăşi şocul provocat de executarea silită. Magistraţii au apreciat însă că o sumă de 5.000 de franci este suficientă ca despăgubiri. Ambele părţi au făcut recurs împotriva sentinţei, ieri desfăşurându-se un nou termen în faţa judecătorilor curţii supreme.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.