Controversă: Trebuie folosită arma împotriva şoferilor fugari? Urmărit în Iași, împușcat în Botoșani

Unii cititori ai Ziarului de Iaşi s-au pronunţat pentru oprirea fugarilor folosind baraje pe şosea. Alţii spun că trebuia oprit cu focuri de armă pentru că, în goana lui nebună, şoferul fugar devenise un pericol public. În urmă cu două zile, bărbatul din Popricani a fost lovit de un glonţ care trecuse prin portiera maşinii şi care i-a provocat o hemoragie masivă. Acţiunea poliţiei este investigată de Parchet. Din imaginile filmate se observă că şoferul rănit nu mai stăpânea maşina şi intrase pe contrasens putând lovi în plin o altă maşină din trafic.

Uciderea tânărului din Popricani de către poliţiştii din Botoşani prin împuşcare după o urmărire ca în filme a creat unele controverse. Unii sunt de părere că acesta nu trebuia omorât, alţii însă cred că modalitatea de oprire a acestuia a fost corectă. Marius Vîntu, în vârstă de 35 de ani, a fost prins doar cu ajutorul pistolului de către poliţiştii care îl urmăreau.

Alaltăieri, urmărirea acestuia a început din localitatea Popricani, apoi după ce a lovit autospeciala poliţiei, şoferul a fugit spre Botoşani, unde a fost “luat în primire“ de către trei echipaje de poliţie de aici. În localitatea Copălău, tânărul a fost împuşcat de către poliţişti. Unul dintre gloanţele trase de poliţiştii aflaţi în urmărirea fugarului a pătruns prin portiera din stânga, prin scaun şi a ajuns în corpul tânărului prin spate. Potrivit medicilor, este posibil ca glonţul să fi atins inima sau o arteră, cauzându-i o hemoragie internă masivă.

Faptul a creat controverse în mediul online, mulţi fiind de părere că poliţiştii trebuiau să procedeze altfel. “Poliţiştii trebuiau să apeleze la alte modalităţi pentru a-l prinde pe fugar. În străinătate, oamenii legii folosesc baraje pentru prinderea şoferilor care fug. De exemplu, sunt puşi nişte ţepi pe mjlocul străzii pentru a sparge pneurile“, a scris un internaut.

Un altul este de părere că poliţiştii au procedat corect. “Şoferul putea să omoare alţi oameni în goana nebună pe care o avea. Mai ales că a lovit maşina de poliţie iniţial“, a scris un altul.

Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi“ au întrebat şi poliţişti de la Rutieră care este procedura legală în asemenea cazuri. “Poliţiştii de la rutieră nu au o procedură anume stabilită, toţi ne ghidăm după legea care reglementează uzul de armă. În momentul în care poliţistul care se află în urmărire consideră că fugarul pune în pericol alte persoane, cât şi integritatea sa personală, poate apela la armă“, ne-a spun un ofiţer din cadrul Poliţiei Rutiere.

Un alt poliţist ne-a spus că el se fereşte să tragă asupra persoanei de la volan. “De obcei, mulţi poliţişti trag cu pistolul doar în pneuri. Evident, este destul de greu să le nimereşti în viteză, în curbe, drumul este denivelat, iar maşina urmărită este în continuă mişcare. De altfel, este mai greu în zonele populate să opreşti un fugar cu pistolul din dotare“, ne-a spus un alt poliţist.

Marius Vântu circula cu un autoturism Mazda cu numere de înmatriculare provizorii belgiene. Amintim că procurorii din Botoşani au deschis o anchetă în care vor investiga şi legalitatea folosirii armei de către poliţişti în acest caz.

VEDEȚI ȘI:

Firul urmăririi ca-n filme: 17 împușcături, mașini de poliție lovite și un proxenet ucis - AICI

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.