COVID, al III-lea val: secțiile ATI pline, șase decese. Situația la Iași

Cinci localităţi din judeţ sunt în scenariul roşu. La Roşcani rata de infectare este de 7 la mie, calculată pentru ultimele 14 zile.

Municipiul Iaşi a trecut, în weekend, de pragul de 2 cazuri Covid-19 la o mie de locuitori. Acest lucru nu înseamnă noi restricţii faţă cele actuale, dar, în ultimele zile, se poate observa o tendinţă de creştere a numărului de cazuri active. În judeţ, cinci localităţi sunt în scenariul roşu, respectiv cu o incidenţă de peste 3 cazuri la o mie de locuitori: Roşcani (7), Româneşti (5,7), Fântânele (5,6), Valea Lupului (4,6) şi Miroslava (3,1). Autorităţile spun că nu e cazul instituirii vreunei carantine. Până ieri, la nivelul judeţului Iaşi au fost înregistrate aproape 35.000 de cazuri de la debutul pandemiei, iar peste 20.000 dintre acestea au fost în municipiul reşedinţă de judeţ.

Cum a evoluat boala în ultima vreme la Iaşi

Timişoara a intrat, de astăzi, în carantină, în timp ce în Bucureşti sunt noi restricţii în contextul creşterii numărului de cazuri Covid-19. Deocamdată, în judeţul Iaşi nu se pune problema carantinării vreunei localităţi, chiar dacă, în cazul Roşcaniului, de exemplu, a fost trecut pragul de 7 cazuri la o mie de locuitori. Pentru o rată similară s-a decis instituirea carantinei în Timişoara.

„Analizele Direcţiei de Sănătate Publică arată că nu se impune carantina în cazul vreunei localităţi din judeţul Iaşi întrucât acele localităţi cu o rată mare de incidenţă a cazurilor sunt oricum izolate”, a explicat ieri purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Ovidiu Mihăiuc.

În municipiul Iaşi, conform datelor prelucrate de „Ziarul de Iaşi” în baza unor informaţii oficiale, tendinţa de scădere a cazurilor care a început la finalul lunii noiembrie 2020 pare că s-a încheiat acum câteva zile, cel puţin din punct de vedere statistic. În ultimele două săptămâni, numărul de cazuri active a intrat într-o zonă de „platou”, stabilizându-se, deocamdată, undeva între 2.900 şi 3.000. Numărul este similar cu cel înregistrat la finalul lunii octombrie 2020, înainte ca al doilea val al pandemiei să se facă simţit puternic şi la Iaşi: la acea vreme, în mai puţin de o lună, numărul de cazuri active s-a dublat.

CITEȘTE ȘI: În două zile, şase ieşeni au fost răpuşi de COVID. Numărul total al deceselor: 614

În medie, în fiecare zi din ultimele 14, au fost înregistrate 62 de cazuri noi. Spre diferenţă, înainte de vârful celui de-al doilea val al pandemiei, numărul nou de cazuri zilnice ajungea la 121 de persoane declarate ca infectate. În perioada de vârf, media zilnică a ajuns la aproape 220 de persoane infectate în fiecare zi.

Faţă de anul trecut, ieşenii pot acum să se vaccineze împotriva Covid-19, iar peste 55.200 de persoane au făcut deja acest lucru până ieri, în condiţiile în care peste 35.300 de persoane au primit şi rapelul (a doua doză a vaccinului). În municipiul Iaşi, până acum au fost înregistrate 20.252 de cazuri de infectare cu Covid-19, în condiţiile în care 16.927 de persoane au fost declarate vindecate, iar alte 346 au decedat. Ieri la amiază, datele oficiale arătau că în municipiu erau 2.979  de cazuri active, fiind cel mai mare număr din ultimele două săptămâni.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.