Cu studenţii exmatriculaţi de la „Cuza“ s-ar putea popula un mic oraş. 13.000 în cinci ani

Numai în ultimii 5 ani au fost exmatriculaţi peste 13.000 de studenţi, din care aproape 10.000 înainte de licenţă şi peste 3.000 de la master. Cei mai mulţi (aproape 3.000) sunt de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, care este şi cea mai mare din Universitatea „Al.I. Cuza“. Raportat la numărul de studenţi, o rată de exmatriculare foarte mare este la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde aproape 2.000 de tineri au renunţat la studii în ultimii cinci ani.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a exmatriculat în ultimii cinci ani 9.893 de studenţi de la licenţă şi 3.146 de la master, conform documentelor furnizate „Ziarului de Iaşi“ în urma unei solicitări adresate instituţiei. Cifrele sunt valabile din anul universitar 2015 - 2016 şi până în anul universitar ce s-a încheiat în iulie, 2019 - 2020, şi însumează mai mult decât toţi studenţii înmatriculaţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi sau aproape de trei ori mai mulţi decât cei de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“.

Abandonul universitar nu este o noutate în mediul academic, din ţară sau de la nivel naţional. Cifrele din ultimii arătau că sunt universităţi care au rata de abandon de aproape 50% la nivelul anului I, fapt ce afectează în primul rând finanţarea instituţiilor de învăţământ superior, fiindcă în România funcţionează în continuare, în ciuda promisiunilor guvernelor din 2011 încoace, finanţarea/ student. Cifrele de la UAIC ne arată însă o serie de trenduri neaşteptate.

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor are cele mai mari cifre - 2.456 la licenţă şi 926 la master, fiindcă sunt şi cei mai mulţi studenţi, cam 20% din cei din universitate. Doar numărul acesta e mai mare decât numărul total al studenţilor înmatriculaţi la zi la Universitate Naţională de Arte „George Enescu“. Însă o rată de exmatriculare mare observăm şi la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde sunt mai puţin de jumătate din studenţii de la FEAA. În ultimii cinci ani, de aici au fost exmatriculaţi 1.446 la licenţă şi 515 la master.

Numărul de studenţi exmatriculaţi în ultimii 5 ani

Abandon universitar vs. picarea examenelor

Există în principal şase motive mari pentru care studenţii ajung să fie exmatriculaţi. O parte dintre ei nu îşi semnează contractul de studii după înmatriculare - sunt adesea cei care abandonează studiile după ce s-au înscris, fie pentru că sunt înmatriculaţi la altă facultate, fie pentru că pur şi simplu renunţă la a mai face o facultate.

Există şi cazuri de studenţi care nu îşi semnează fişele semestriale ca să se înscrie astfel la cursuri. Dacă la categoria anterioară sunt de regulă cei din anul I de la licenţă sau master, la această secţiune se încadrează cei care abandonează pe parcurs, nu se mai prezintă şi nu îşi fac actele administrative, ajungând să fie exmatriculaţi.

O altă categorie este cea care priveşte neachitarea taxelor, unde este evident că e vorba tot de studenţii de la taxă care abandonează fără să se mai prezinte la cursuri.

Pe lângă cei care şi-au întrerupt cursurile şi nu le-au mai reluat (care „îngheaţă“ anul), există două categorii relevante, mai exact e vorba de studenţi care sunt exmatriculaţi în urma performanţelor slabe didactice. Practic, sunt cei care la sfârşitul ultimului an de studiu au cel puţin o disciplină nepromovată şi cei care strâng mai mult de 30 de credite restante de pe un an pe altul. Sigur, în aceste două categorii, sunt şi cei care au abandonat, dar aici îi regăsim şi pe cei care nu au fost la nivelul standardelor impuse de fiecare facultate în parte. Spre exemplu, la aceste două categorii, în anul 2018 - 2019, FEAA a exmatriculat peste 550 de studenţi la licenţă.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.