Cum sa iti alegi urmatorul router wireless?

Alegerea corecta a unui router wireless inseamna si o viteza buna la Internet, si o conexiune stabila, oricand ai nevoie de ea. Cum alegem insa in mod corect un router wireless?

Procesor puternic, multi-core si cel putin 128MB RAM. Folosim un router pentru streaming video, pentru download, pentru backup de date, pentru gaming on-line, dar si pentru alte activitati care implica transfer foarte mare de date intr-o perioada scurta de timp, la viteze foarte mari, de preferat.

Daca ai multe dispozitive care vor avea nevoie de Internet va trebui sa comanzi un router wireless cu procesor puternic, multi-core, cel putin dual-core sau cu pana la opt nuclee. Frecventa procesorului trebuie sa fie mai mare de 2Ghz pentru a putea face fata tuturor dispozitivelor conectate simultan. 128MB de RAM e prea putin, dar e suficient pentru un router folosit de o singura persoana sau de doua, trei. E bine sa ai 256MB sau mai mult, 512MB-1GB RAM e ideal.

Doua benzi sau mai multe, cat de multe posibil. Un router wireless cu doua benzi sau trei e ideal. Routerul va „lansa” semnalul wireless pe doua frecvente sau mai multe. De regula avem 2.4Ghz care e potrivita pentru standardele vechi Wi-Fi 4 si toate care au mai fost in jurul sau sau 5Ghz, pentru Wi-Fi 6 si dispozitive care suporta 5G.

Unde e o zona aglomerata, cu multe routere, vei avea nevoie neaparat de banda de 5Ghz, ai viteza mai mare, stabilitate mai mare, desi acoperirea nu e asa de buna ca in cazul benzii de 2.4Ghz. Standardele Wi-Fi 5 si Wi-Fi 6, 802.11ac, respectiv 802.11ax vor merge perfect cu un router care suporta banda de 5Ghz. Plus ca te poti conecta la acelasi router cu dispozitive diferite, cu nume de retea si parole diferite.

Atentie la conventiile din denumirea routerelor, nu tine cont de ele. De multe ori am vazut in denumirile comerciale ale routerelor banda maxima teoretica. De exemplu, avem AC1200 sau AC1900. Noile routere au si Wi-Fi 6 in denumire ca sa atraga clientii. Nu cumpara un router care promite „doar” 1750 si incearca sa te gandesti si la cel de 1200 banda absoluta teoretica. Nu comanda routere sub 1200, pentru ca nu vei primi un router modern, ci unul mai vechi. Cele cu banda totala mai mare vor asigura si stabilitate, vei avea o siguranta mai mare si viteza mai mari in practica, in viata reala.

Viteze in viata reala. Tot ce vezi in descrierile routerelor sunt viteze teoretice. Trebuie sa cauti teste facute si videoclipuri, imagini de la diversi utilizatori care au prezentat si testat respectivul router ca sa te asiguri ca vei avea cele mai bune viteze pentru pretul platit.

Le poti compara, poti merge la cineva care are deja dispozitivul dorit si poti compara routerul pe LAN si WAN sa vezi ce viteze poti obtine in realitate. Tine cont ca viteza obtinuta depinde si de echipamentul tau, deci investeste intr-un laptop care are module wireless de calitate.

Aflati amanunte de pe ratb.ro.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.