Cum se cheltuie banii pe care-i plătiți la Salubris ? Din 100 de achiziții, doar 9 sunt licitații. O listă de 30 milioane de lei

Salubris estimează că, în acest an, va efectua peste 100 de achiziţii în valoare de circa 30 milioane lei. Operatorul de salubritate a Iaşului este prima instituţie din administraţia locală care a publicat deja planul anual de achiziţii. Strict pentru investiţii, estimarea actuală a conducerii arată un buget de circa 10 milioane lei. 

„Principala prioritate la investiţii este continuarea programului de reînnoire a parcului auto”, a declarat ieri şeful Salubris, Cătălin Neculau. Potrivit acestuia, sumele de mai sus sunt, deocamdată, estimări, în contextul în care bugetul de stat şi bugetele la nivel local încă nu au fost aprobate. Dintre cele peste 100 de achiziţii, doar în cazul a nouă dintre acestea ar urma să se facă licitaţii, restul fiind proceduri simplificate, cumpărări directe sau negocieri fără publicarea prealabilă a anunţ (acorduri-cadru multianuale). Printre cele mai costisitoare contracte se numără achiziţia de autovehicule multifuncţionale şi automăturători (3,7 milioane lei), consumabile şi piese pentru staţia de tratare (2,9 milioane lei), material antiderapant (2,8 milioane lei), eurocontainere (1,9 milioane lei), module pentru platforme supraterane (1,8 milioane lei) şi autoutilitare (un milion de lei). Toate aceste achiziţii sunt programate pentru prima jumătate a anului, dar alocarea banilor va putea fi făcută după aprobarea bugetului Salubris în Consiliul Local. De asemenea, în a doua parte a anului, operatorul de salubritate are în plan achiziţia de combustibil (motorină) în valoare estimată de 5,5 milioane lei.

În ceea ce priveşte achiziţiile directe, Salubris estimează că va cheltui circa 4 milioane lei pentru diverse bunuri. Cele mai mari achiziţii sunt în sumă maximă de 134.000 lei şi vizează produse precum birotică şi papetărie, mături, şampon şi detergent stradal, materiale promoţionale personalizate sau servicii de monitorizare a vehiculelor şi servicii de medicina muncii. Printre alte achiziţii directe prognozate se mai numără saci menajeri, substanţe de desinsecţie, materiale de construcţii, articole de menaj, soluţii de curăţare, cuşti pentru câini, diverse scule şi echipamente sau diverse servicii (mentenanţă echipamente informatice, mentenanţa sisteme de supraveghere, analize chimice, asigurări etc.). Prin intermediul unor proceduri simplificate, Salubris vrea să achiziţioneze, printre altele, servicii medicale veterinare (600.000 lei), anvelope (500.000 lei), echipamente de protecţie (500.000 lei), produse metalurgice (500.000 lei), servicii de pază (470.000 lei), încărcătoare frontale (400.000 lei) şi hrană pentru activitatea sanitar-veterinară (365.000 lei). 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.