Dezvoltatorul de apartamente de lux Cristian Negurici luptă în instanță pentru un bir de 45.000 de euro

Omul de afaceri Cristian Gheorghe Negurici se luptă în instanţă cu instituţia Primarului municipiului Iaşi şi cu Direcţia Generală Locală a Finanţelor Publice pentru o sumă echivalentă cu valoarea aproximativ a unei garsoniere.

Negurici este dezvoltatorul care a ridicat ansamblul rezidenţial Exclusive Residence, din Copou. Procesul intentat de Negurici vizează modul de calcul al sumei pe care acesta o avea de achitat autorităţilor locale pentru eliberarea autorizaţiilor de construire a blocurilor. După ce blocurile au fost finalizate şi autorităţile fiscale au realizat regularizarea în raport cu Negurici, au calculat că valoarea eliberării autorizaţiei de construire pentru blocurile de locuinţe este egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor. Negurici a invocat în instanţă că inspectorii ar fi trebuit să îi aplice un procent de 0,5%. Diferenţa dintre cele două metode de calcul este explicată de judecătorii primei instanţe, care au respins solicitarea lui Negurici.

„Ansamblul rezidenţial nu poate fi considerat ca o singură locuinţă căruia să îi fie aplicabile prevederile art. 267 alin. 3 din Legea nr. 571/2003, încadrarea acestuia în dispoziţiile art. 267 alin. 8 din Legea nr. 571/2003 fiind cea corectă, mod în care organul fiscal a şi procedat, iar reclamantul datorează o taxă în procent de 1% şi nu de 0,5%, cum pretinde“, au precizat judecătorii de la Tribunal.

Negurici a contestat decizia la Curtea de Apel Iaşi. Prin aplicarea procentului de 1% în loc de 0,5%, Negurici a pierdut suma de 219.293 lei, conform motivării primei instanţe. De menţionat că birul a fost calculat pentru autorizaţiile de construcţie aferente blocurilor A7, A8, A9, A10, A11, A12 şi A13 din Ansamblul Exclusive Residence. Cum 0,5% reprezintă în jur de 45.000 de euro, valoarea totală pentru blocurile de mai sus înseamnă 9 milioane de euro.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.