Duminica, 1 Martie 2020

Ediție cu carte

“Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu” de Dan Lungu

Un roman surprinzător, emoţionant şi plin de umor care explorează, prin ochii inocenţi ai Rădiţei şi cei ai mamei sale, un fenomen ce a marcat profund România postcomunistă: emigraţia temporară.   Pentru a-şi scoate familia din impas financiar, Letiţia hotărăşte să plece la muncă în străinătate pentru (...)

“Novacenul. Viitoarea epocă a hiperinteligenţei” – de James Lovelock

Cartea ne poartă într-o călătorie dinspre trecut – marcând momentele esenţiale ale evoluţiei omenirii – înspre viitorul care începe să se construiască chiar sub ochii noştri. Viitorul va fi cel în care oamenii şi maşinile create de aceştia vor împărţi acelaşi Pămînt aflat şi el (...)

“Un cal intră într-un bar”, de David Grossman

Romanul este încercarea apologetică şi ingenioasă a autorului de a chestiona statutul unui artist în general, cu reflecţii asupra publicului - ţintă – mai precis, în ce măsura un public este disponibil să rezoneze cu povestea unui artist.   Cel mai trist om din lume e clovnul, se ştie. Şi cînd (...)

“Proiectul Rosie”, de Graeme Simsion

Cartea este o sublimă şi, la prima vedere, imposibilă poveste de dragoste: un profesor de genetică, fără noroc în dragoste, a iniţiat Proiectul Soţia, pe baza unui chestionar care îl va ajuta să-şi afle partenera perfectă.   La treizeci şi nouă de ani, Don Tillman, un profesor de genetică suferind – fără (...)

“Castelul” de Franz Kafka

Întunecat şi uneori suprarealist, Castelul este perceput adesea a trata teme precum înstrăinarea, birocraţia, frustrările aparent fără sfârşit ale omului ce încearcă să lupte cu sistemul. Hangiţa îl privea parcă visătoare. Privirea aceea îl reţinu pe K. mai mult decît ar fi vrut. Acum mai şi (...)

“Chipul lui Dumnezeu” de Igor şi Grichka Bogdanov

Cartea fraţilor Igor şi Grichka Bogdanov reconstituie aventura cosmologiei aflate în căutare de răspunsuri la întrebările esenţiale cu privire la originea şi evoluţia Universului. În 1992, astrofizicienii George Smoot şi John C. Mather (Premiul Nobel pentru Fizică, 2006) descoperă cu ajutorul satelitului COBE cea mai (...)

“Harta şi teritoriul”, de Michel Houellebecq

Cartea urmăreşte parcursul biografic şi creativ al lui Jed Martin, un artist mizantrop care devine faimos în întreaga lume datorită fotografiilor de hărţi realizate pentru Ghidurile Michelin şi ciclului său de portrete inspirate de diverse meserii.   Romanul Harta şi teritoriul (2010), distins cu Premiul Goncourt, (...)

“O viaţă mai bună”, de Anna Gavalda

Romanul Annei Gavalda reuneşte poveştile a doi tineri inteligenţi, amuzanţi, atrăgători, şarmanţi şi sufletişti care ţin în mâini cheia succesului, însă nu prea ştiu să descuie poarta spre o viaţă împlinită. La douăzeci şi patru de ani, Mathilde şi-a abandonat studiile de master pentru o slujbă (...)

“Făpturi uluitoare”, de Tracy Chevalier

La începutul secolului al XIX-lea, Mary Anning, eroina romanului descoperă fosilele unor creaturi necunoscute pe o plajă din apropierea casei sale şi porneşte o dezbatere despre creaţionism şi începuturile omului care va zgudui comunitatea oamenilor de ştiinţă ai vremii. Însă, în acest teritoriu dominat (...)

“Palatul Puricilor” de Elif Shafak

Romanul foloseşte cu ingeniozitate structura narativă din O mie şi una de nopţi, ramificând naraţiunea principală în nenumărate poveşti, care mai de care mai amuzantă şi mai uimitoare. Ceea ce leagă toate aceste întîmplări este locul în care se petrec – Palatul Bomboană, o clădire de apartamente (...)

“Spaţiul dintre nori. Cu rucsacul prin India” de Desiree Halaseh

Romanul este mărturia unei călătorii fără sfârşit, un drum către regăsirea de sine şi libertatea pe care o obţii doar atunci când faci ceva cu pasiune. Ce poti face pentru a iesi din rutina zilnica? Cum scapi de perspectiva unei vieti plictisitoare in spatele unui birou? Cauti sponsori, impachetezi strictul necesar intr-un (...)

“Pe frontul de vest nimic nou”, de Erich Maria Remarque

Cuprins de entuziasmul de a deveni soldat, Paul Baumer vrea să lupte alături de prietenii săi pe frontul Primului Război Mondial. Pentru generaţia lor, războiul e glorie, e şcoala vieţii unde băieţii devin bărbaţi, e eroism. Odată cu începutul înfruntării şi cu intrarea în tranşeele morţii, iluziile tinerilor se (...)

“Frica. Scrisoare de la o necunoscută”, de Stefan Zweig

Protagonista povestirii Frica, Irene, frumoasa soţie a unui avocat prosper, găseste viaţa plictisitoare, simte că nu-i mai aduce nimic bun, iar asta o împinge să-şi caute ocupaţii noi, cum ar fi o legătură clandestină.   Într-o zi cunoaşte un tînăr pianist cu care intră într-o relaţie ferită de (...)

“Speţnaz. Istoria secretă a forţelor speciale sovietice” de Victor Suvorov

Cartea prezintă o „armată în interiorul armatei” a cărei obiectiv principal era distrugerea armelor nucleare tactice ale inamicului. Mult timp, Occidentul nu a stiut de existenta trupelor Spetnaz (prescurtare de la spetialnoe naznacenie, unitati „cu destinatie speciala”). O „armata in interiorul (...)

Page generated in 0.0456 seconds.