Duminica, 1 Martie 2020

EDITORIAL

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă În tot acest sezon competiţional a existat un licăr de speranţă în Copou cu privire la o relansare (...)

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik (...)

Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile

Undeva la graniţa UE, într-un oraş în care vacile încă mai pasc prin cartiere înalţate de nicăieri, frustrările birocratice ale Berlinului sunt privite cu amuzament de edilul-şef, ca fapt divers, nicidecum ca priorităţi. În acest oraş marginal, primarul crede că digitalizarea înseamnă să baţi (...)

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene. În Uniunea Europeană, eforturile de (...)

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”? Dacian Cioloş ar vrea să devină atât şeful USR-PLUS, după preconizata fuziune a celor două formaţiuni politice, cât şi preşedintele României, din 2024, la finalul mandatului lui Klaus Iohannis. Dubla sa dorinţă i-a înfuriat pe unii colegi userişti. Mai (...)

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Multe dintre opiniile experţilor despre ceea ce ar trebui să facă noua administraţie de la Washington în materie de politică externă ignoră complet noua realitate geopolitică şi sunt impregnate de o doză masivă de idealism utopic. Joe Biden nu este un preşedinte cu o forţă politică reală. După cum reiese şi dintr-un (...)

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei. Trei sporturi româneşti de largă audienţă se zbat în anonimatul unei existenţe gravitaţionale spre deziluzia multor suporteri sau urmaşi de suporteri care au trăit emoţii de neuitat. Este vorba (...)

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet. De la sfârşitul anului trecut dinspre Iaşi se revarsă un şuvoi de veşti proaste. Vin aproape exclusiv din mediul politic. Mai întâi s-a aflat că preşedintele Consiliului Judeţean, proaspăt ales, (...)

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral. Pe 27 (...)

Euro? Mai bine nu

Guvernul şi clasa politică nu au niciun chef să introducă moneda unică, dar - spre deosebire de omologii lor maghiari sau polonezi - nu au curajul să o afirme explicit. De parcă întreg continentul nu s-ar putea odihni, noaptea, de grija intrării României în zona euro. Recent, premierul Florin Cîţu a anunţat că (...)

Institutul adevărului adevărat

Cele mai frumoase poveşti despre Ion Iliescu. „Ai văzut, Nicule, ce-am păţit dacă nu l-am ucis pe Iliescu?!”, ar fi exclamat cătrănită tovarăşa Elena Ceauşescu în faţa plutonului de execuţie. Deşi nu s-a găsit, până la urmă, niciun martor al acestei destăinuiri terifiante, românii au aflat (...)

Lumea, America şi BigTech

Nu doar comportamentul agresiv şi arogant al oligopolurilor digitale, impactul lor politic şi social, ci şi atmosfera generală din interiorul acestora marcată de suficienţă, dezinteres şi radicalism ideologic sunt tot atâtea motive de îngrijorare într-o perioadă de reaşezări geopolitice majore. Deşi nu s-a aflat (...)

Vrem VAR, dar să-l stingă alţii

Totul dovedeşte, de fapt, că asistenţa video în arbitraj nu este dorită nici de FRF, nici de LPF. Pe măsură ce campionatul naţional de fotbal avansează, gospodăreşte, până la genunchiul broaştei, spre obştescul sfârşit, discuţiile despre arbitraj nu mai contenesc. Toată lumea arată cu degetul la ceilalţi, (...)

EDITORIAL

La o „tablă” cu Valer Dorneanu

Fără o acţiune sui generis de seducţie a judecătorilor CCR, actuala majoritate nu va putea impune reformele promise în campanie. Iar pensiile speciale sunt doar o parte a problemelor structurale, fiind pomenite în text mai mult pentru ecoul emoţional. Poate fi la fel de bine vorba despre reforme în educaţie, sănătate sau (...)

Un program, două scopuri

Să sperăm că alocările de bani vor fi cât mai puţin parazitate de corupţie şi vor întări, mai degrabă decât să slăbească, exigenţa civică a europenilor faţă de toate autorităţile ce îi guvernează, pentru că loialitatea fără exigenţă civică se învecinează cu supunerea. Nu peste mult timp, la (...)

O moţiune cu schepsis

Pesediştii sunt obligaţi să atace puterea ca să descopere din timp cele mai vulnerabile puncte ale coaliţiei de la guvernare.  PSD se laudă că pregăteşte deja prima moţiune de cenzură. Deşi încercarea de a dărâma neştiutorul guvern Cîţu nu are sorţi de izbândă, ideea strategului Vasile Dîncu nu (...)

Avertismentele lui Lavrov şi „lebedele negre“ geopolitice

Acţiunile şi tonul retoricii de la Moscova şi Beijing, mai agresive ca în trecut, sunt semnele unei încrederi în creştere în cele două capitale că demersul lor de reconfigurare a ordinii geopolitice actuale are tot mai bune şanse de succes. „Politica este o listă cu ceea ce îţi doreşti; realitatea (...)

„Vadim Tudor n-o muritu, numa', o ţâr' s-o hodinitu”

Să nu ne ascundem după vişin: conflictul referitor la stadionul de la Arcul de Triumf nu este între sportul românesc şi cel maghiar, ci între rugby şi fotbal. „Consider că fanii rugbiului sunt induşi în eroare. Ei nu înţeleg raportul dintre FRR şi MTS”, spune noul ministru al Sporturilor, Eduard (...)

2021 - 2024: ultimul tren

Dacă va fi să ratăm şi această mare şansă ivită acum de a reporni modernizarea României, când condiţiile politice sunt prielnice, atunci putem pune cruce oricărui vis de a trăi cândva într-o ţară cu adevărat europeană. Avem în faţă un ciclu de aproape 4 ani fără alegeri. Avem la guvernare o (...)

Despre bullshit, cai verzi pe pereţi şi proiectele USR PLUS pentru Iaşi

Au trecut deja cinci luni de la alegerile locale şi nu există vreun proiect al USR PLUS care să fi fost impus pe agenda publică. Şi vorbim despre cel mai mare partid din oraş dacă ne raportăm la votul politic din decembrie, de la parlamentare. „Sunteţi obişnuiţi în ultimii 30 de ani cu bullshit, asta vreţi să vă vindem (...)

O vizită cu probleme

Dacă e să căutăm responsabili, ar trebui să ne îndreptăm spre liderii naţionali care ar vrea să dea regimului Putin lecţii de bună purtare politică, dar, pe de altă parte, sunt încântaţi să promoveze parteneriate economice cu firme ruse care, în fond, constituie baza de putere a oligarhiei de la (...)

Decoct de partid

AUR îşi va da măsura vocaţiei politice când va ieşi din nou în stradă, după ce pandemia de covid-19 va fi luat sfârşit. Nu ştiu cine a fost primul care a văzut în AUR un partid (neo)legionar - deci nu-i cunosc argumentele. Fiindcă Diana Şoşoacă ori George Simion nu seamănă în niciun fel cu (...)

Cazul Navalnîi

Pentru a înţelege maniera reală în care UE, în special Germania şi Franţa, văd relaţiile cu Rusia sau China, trebuie să ne uităm la deciziile majore, nu la declaraţii sau comunicate oficiale pline de  indignare, precum cele referitoare la Alexei Navalnîi. Deşi mass media autohtone tratează în general (...)

Casandra cu mustaţă

Lumea sportului aştepta mai multe de la Ion Ţiriac decât sumbre previziuni. Într-un interviu acordat recent „Gazetei Sporturilor”, celebrul Ion Ţiriac a prognosticat căderea tenisului românesc după retragerea Simonei Halep: „Tenisul după Halep o să ajungă ca gimnastica după fetele care au fost reginele (...)

Chelneriţa de la „Apele Române”, aripile lui Flutur şi foarfeca lui Cîţu

Perspectiva de-a rămâne fără puterea de-a cocoţa o amantă, o pilă, un frate, un prieten într-o funcţie publică este îngrozitoare pentru ei. Asta ar însemna să-i laşi fără cuţitul cu ajutorul căruia să împartă tortul gustos de pe masa lor. Scandalul de la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) (...)

De ce tace Costel Alexe?

Dincolo de faptul că evită întâlnirile publice cu ziariştii, şeful CJ a devenit inabordabil şi la telefon. Coincidenţă sau nu, lipsa disponibilităţii s-a cronicizat după ce DNA a anunţat că este urmărit penal pentru luare de mită. De atunci, la întrebările legitime ale presei răspunde mesageria vocală. Şi s-au (...)

Un an tulburat

N-ar fi exclus ca, în timp, această perioadă să fie considerată a fi una decisivă în evoluţia către o mândră lume nouă - şi nu ne rămâne decât să sperăm că democraţia liberală va mai avea loc în ea. S-a împlinit un an de când epidemia COVID-19 a devenit parte din viaţa de zi cu zi a (...)

Page generated in 0.043 seconds.