Duminica, 1 Martie 2020

EDITORIAL

Parabola celor 15.000 de specialişti

Dacă neamţul îl admiră în secret pe rus? Baranga, comediograful bolşevicilor, nu strungarul numit şef la Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, făcea, prin anii 1970, o distincţie foarte clară între licheaua din perioada interbelică şi cea din timpul comunismului. Prima, scria autorul (...)

Alegeri americane: contextul extern (II)

Ca preşedinte, Joe Bidenar vrea ca America să reînvie ideea de „ordine internaţională liberală”; va primi cu siguranţă aplauze pentru asta, dar voci mai pragmatice avertizează că susţinătorii acestei viziuni văd lumea aşa cum şi-ar dori să fie şi nu cum este cu adevărat. În mod tradiţional, limita (...)

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică. De o bucată de vreme, mare vânzoleală mare pe tema ratării calificării naţionalei de fotbal la Euro 2020. Trendul cu cererea demisiei selecţionerului Mirel Rădoi s-a mai stins, oamenii cu capul pe umeri şi adrenalina în subordinea logicii (...)

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Iată ce provocări uriaşe vă stau în faţă în acest mandat, domnule primar! De ieri, primarul a revenit la muncă, după pauza de izolare Covid. În câteva zile, dacă totul decurge normal, îşi va lua în primire oficial şi noul mandat dat de ieşeni. Sau, în fine, de doar 11 la sută din ei. Dar nu (...)

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze. O simulare publicată în urmă cu câteva (...)

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi (...)

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională! Înainte de 1989, dicţionarele explicative atribuiau termenului „politruc” o accepţie dacă nu pozitivă, atunci măcar neutră: îndrumător, (...)

Alegeri americane (I)

Actualele alegeri din Statele Unite nu sunt în principal o competiţie între doi candidaţi, ci între două viziuni radical diferite privind tipul de societate din America Peste două săptămâni, pe 3 noiembrie, sunt programate în Statele Unite alegeri prezidenţiale. În fapt sunt alegeri mai complexe pentru (...)

O falsă problemă: succesiunea lui Rădoi

Soluţia întrezărită la orizont este Mirel însuşi, dar problema reală a fotbalului românesc e alta. O amintire peste ani, dinaintea turneului final al Campionatului Mondial din 1970, piatră de hotar în istoria naţionalei României de fotbal. Cu câteva săptămâni înainte de plecarea spre (...)

Spitalul din Leţcani, incompetenţă sau rea-voinţă?

Că spitalul de la Leţcani a fost instrumentalizat politic de Maricel Popa (PSD) şi Costel Alexe (PNL) nu există niciun dubiu. Întrebarea e dacă dincolo de o birocraţie criminală, întârzierea nejustificată a proiectului ascunde fapte de natură penală. Astăzi (vineri, 16 octombrie) ar urma să fie internaţi primii (...)

Un premiu Nobel pentru acţiunea umanitară

Când laureatul este o organizaţie neguvernamentală sau o iniţiativă civică transnaţională, ni se reaminteşte că problemele lumii nu se rezolvă doar prin bunăvoinţa guvernelor, ci este nevoie de o implicare civică pe care, astăzi, tehnologia o face posibilă. Comitetul norvegian pentru Premiul Nobel a decis laureatul acestui (...)

Tăcerea mitropolitului

În toată această criză aşteptam de la Iaşi, de la mitropolitul Teofan, limpezimea pe care n-au avut-o autorităţile. O limpezime de care a dat dovadă de multe ori. În locul ei am primit un fel de mânie greu disimulată, cu sentimentul că s-a întors de prea multe ori obrazul, iar acum e vremea piciorului pus în (...)

Mireasa moartă

Cui foloseşte căsătoria dintre Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu? Cel puţin unul dintre ei are termenul de valabilitate depăşit. Închipuiţi-vă această scenă grotescă. E toamnă, e crepuscul, mergi liniştit pe stradă şi - brusc! -, atenţia îţi este atrasă de o vânzoleală stranie. De după un colţ, (...)

Propaganda „verde”, de la scenarii idilice, la impactul cu lumea reală

Ceea ce nu spun sau nu realizează campionii agendei radicale care militează pentru renunţarea la combustibilii fosili şi la industriile tradiţionale este că locurile de muncă verzi bine plătite sunt iluzorii şi că astfel se va ajunge la o dependenţă periculoasă de o resursă critică controlată autoritar de China: metalele (...)

EDITORIAL

Test de COVID pentru Guvernul Orban

Îşi va asuma guvernul liberal măsuri nepopulare în prag de alegeri? Până acum a avut grijă la imagine şi a mers pe sârmă, dar va fi tot mai greu să-şi menţină echilibrul. Creşterea rapidă a cazurilor de COVID din ultimele zile pune o presiune mare pe sistemul sanitar, dar şi pe economia naţională. Parcurgem (...)

Epistola şefilor de grup

Apărută la doar câteva zile după ce Comisia însăşi şi-a prezentat raportul pe tema statului de drept în interiorul Uniunii, controversa poate servi la o mai bună definire a condiţionalităţii de tip nou, cu condiţia ca liderii de state şi guverne din Consiliu să nu se lase conduşi de iluzii. În presa (...)

Amărăciunea victoriei

Învăţăminte pentru parlamentare. Scrutinul de pe 27 septembrie a contrazis şi „serviciile”, şi presa „neticăloşită”. În caz că aţi uitat, bravii analişti de la SRI preconizau amânarea sine die a alegerilor locale, în vreme ce justiţiarii din mass media cântau deja, pe mai multe (...)

Computerele şi ideologia

Curentele radicale progresiste impun ca şi ştiinţele exacte să fie abordate în spaţiul academic şi în cercetarea ştiinţifică în cheie „ideologic corectă”. După ce practic a confiscat aproape integral zona de „Humanoide” (ştiinţe sociale, istorie, arte etc.), campionii falangei progresiste (...)

Liberalii sunt pe cale să facă o greşeală la Primărie

Felul în care va fi rezolvată problema majorităţii va arăta ce fel de oameni politici intră în scenă acum la Iaşi. Toţi fac parte din noua generaţie, dar nici unul nu a dat probă pentru principalele calităţi care li se cer: maturitate, responsabilitate şi exerciţiul puterii. Alegerile locale s-au terminat cu victoria (...)

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cea mai importantă concluzie a alegerilor din weekend este că PNL împreună cu USR PLUS l-ar fi învins pe Chirica dacă ar fi semnat din timp un acord politic. Ar fi câştigat Primăria fără să „livreze” un candidat extraordinar, fără bani publici aruncaţi de Guvernul Orban în campanie, fără cine ştie (...)

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Alegerile locale sunt vulnerabile, prin comparaţie cu cele de la palierul naţional, pentru că în circumscripţii de dimensiuni reduse până şi deficienţele minore - şi, cu atât mai mult, încercările deliberate de viciere a rezultatului - pot avea consecinţe serioase. Spre deosebire de cele două consultări (...)

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă! Ar fi fost prea frumos ca votul cumva anti-PSD, la nivel naţional, să reprezinte un moment de deşteptare a electoratului, prin care să se fi dorit sancţionarea politicii deviante, de subminare a economiei naţionale, duse de acest partid. Însă nu (...)

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I La 22 februarie 2016, Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a stabilit o regulă care a stârnit multă dihonie în cadrul cluburilor din Liga I. Regula care stipula introducerea obligatorie a cel puţin (...)

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Peisajul din pădurile noastre frumoase, atâtea câte au mai rămas, este unul apocaliptic. Cel mai probabil puştii abia născuţi se vor obişnui cu acest peisaj şi vor crede că aşa ceva este normal şi de fapt asta este natura. Românii sunt unii dintre cei mai patrioţi oameni din lume pe care îi poţi (...)

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” (...)

Page generated in 0.087 seconds.