Filip Havârneanu, deputat de Iași: ”Reluarea școlii trebuie făcută în condiții de maximă siguranță pentru profesori, elevi și părinți” (P)

Filip Havârneanu, deputat USR PLUS de Iași, consideră că reluarea școlii începând cu semestrul al doilea este absolut necesară, dar trebuie făcută astfel încât riscurile de creștere a numărului de cazuri COVID-19 să fie cât mai mic.

Elevii au nevoie să învețe la școală, față în față, în special cei din clasele mici și cei în anii terminali. Din acest motiv, cred că este binevenită decizia ca, începând cu semestrul al doilea, cursurile să fie reluate în format fizic. Cu toate acestea, subliniez însă că reluarea școlii trebuie făcută în condiții de maximă siguranță pentru profesori, elevi și părinți. Ar fi o catastrofă și pentru Iași și pentru toată România dacă începerea școlii ar declanșa un nou val de infectări”, a declarat Filip Havârneanu.

Acesta a mai adăugat că este în responsabilitatea Primăriei, dar și a școlilor, modul în care se organizează pentru a limita riscurile de îmbolnăvire.

Este nevoie de o strategie de testare permanentă în școli, dar este nevoie și de o mai bună organizare la nivelul fiecărei unități, de la dotarea cu dezinfectant, la stabilirea unor fluxuri în interiorul unităților de învățământ și până la stabilirea unor proceduri mai clare privind modul în care părinții își duc și își iau copiii de la școală. De multe ori la începerea și la finalizarea cursurilor se creează aglomerație, ceea ce amplifică riscul transmiterii virsului”, a adăugat deputatul USR PLUS.

Un lucru foarte util, spune Filip Havârneanu, este renunțarea la sistemul hibrid. ”A fost una din cele mai proaste decizii în educație anul trecut. Practic, nici cei care erau la școală, nici cei care erau acasă nu s-au ales cu nimic din acest sistem”, a declarat acesta. 

În ceea ce privește recuperarea materiei, Filip Havârneanu a spus că acest lucru este absolut necesar, dar modul în care se va face trebuie stabilit de fiecare școală în parte.

Sunt școli în mediul urban în care elevii și profesorii s-au adaptat foarte bine la regimul de predare online. Însă sunt școli, mai ales în mediul rural, în care anul 2020 a fost practic unul pierdut. Evident, recuperarea materiei trebuie să țină cont de aceste realități. Într-un fel ești nevoit să recuperezi materia dacă ești în ultimul an, înaintea Bacalaureatului și alta este dacă ești în clasa a 6-a. Plus că diferă și de la disciplină la disciplină. Una este să recuperezi cursurile la desen și alta la matematică. Sau la clasele mici, la scrierea de mână. Toate aceste lucruri trebuie stabilite prin cooperare și dialog între școală și părinți. Nu sunt situații comparabile și nu putem avea o soluție identică pentru toate unitățile de învățământ, pentru toate disciplinele și pentru toate clasele” a spus Filip Havârneanu

Deputatul USR PLUS și-a exprimat încrederea că lucrurile se vor clarifica în cel mai surt timp.

Chiar dacă nu se va reveni la normal cu totul, putem avea cursuri față în față funcționale și cu riscuri scăzute” a declarat acesta. 

Autoritățile au decis ca începând cu semestrul al doilea, școala să se reia față în față. În scenariul verde, vor merge la școală toți elevii. În cel galben, vor merge la cursuri față în față doar clasele I-IV, cei de-a VIII-a și a XII-a, elevii din celelalte clase rămânând în on-line. În scenariul roșu, dacă incidența cazurilor depășește 3 la mie, merg la școală doar clasele primare, restul învățând online. Doar când rata de infectare trece de 6 la mine, localitatea respectivă intră în carantină și toți elevii fac cursurile on-line.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.