G4MEDIA: CCR a respins sesizarea guvernului privind legea prin care se majorează cu 40% punctul de pensie

Curtea Constituţională (CCR) a respins în şedinţa de astăzi sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. Tot astăzi, CCR a admis sesizarea privind creşterea salariilor profesorilor. O lege votată de majoritatea PSD prevedea creşterea salariilor profesorilor din septembrie 2020, guvernul a modificat legea prin Ordonanţa de rectificare a bugetului şi a amânat creşterea, PSD a modificat la rândul său OUG în Parlament, iar guvernul a atacat la CCR legea.

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În esenţă, Executivul reiterează în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

„În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, precizează Guvernul în sesizare.

Cititi materialul integral pe G4MEDIA

 

 

 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.