Iaşul, pe lista judeţelor cu “rezistenţă la nou”: sub media pe ţară la donarea de plasmă

La şase luni de la prima donare de plasmă hiperimună care a avut loc în România, în contextul pandemiei, Iaşul continuă să se menţină sub media pe ţară din punctul de vedere al numărului de doze colectate la 100 de pacienţi COVID 19. Potrivit datelor Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, până pe 22 octombrie la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Iaşi au fost recoltate 1,95 doze la fiecare 100 de pacienţi infectaţi cu SARS COV 2, faţă de media pe ţară care este de 2,34 de doze/100. 

Există însă judeţe unde se recoltează de două ori sau chiar de trei ori mai mult decât media naţională. Astfel, pe primul loc se află donatorii din judeţul Buzău (7,6 doze/100 cazuri), urmaţi de Arad, Hunedoara, Argeş, Galaţi şi Bistriţa-Năsăud. La coada clasamentului sunt câteva judeţe care nu au recoltat nici măcar o doză de plasmă convalescentă în cele 6 luni: Harghita, Giurgiu, Covasna. În prezent, pentru recoltarea de plasmă prin procedura de plasmafereză în România sunt utilizate 18 echipamente oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL. Unul dintre ele funţionează la CRTS Iaşi. Aici, de la începutul verii şi până acum au fost înregistrate 92 de donări, din care au rezultat 176 de doze de plasmă convalescentă ce a fost administrată pacienţilor aflaţi în stare critică la ATI.

70% dintre doze au fost obţinute prin procedeul de plasmafereză. Avantajul procedurii de plasmafereză este că se recoltează trei doze de plasmă la fiecare donare, în loc de o singură doză, dacă se recoltează sânge integral. În acelaşi timp, donatorul poate repeta procedura la fiecare două săptămâni, astfel încât pe parcursul celor două luni cât ar putea avea o concentraţie crescută de anticorpi, donatorul poate dona până la 18 doze de plasmă. “Din păcate, unele centre de transfuzie dintre cele care au primit echipamentele de plasmafereză continuă să recolteze plasmă prin procedura clasică, motivând că donatorii nu au venele destul de puternice. Această scuză ascunde fie lipsa de experienţă, fie rezistenţa la nou, mai ales în condiţiile în care sunt centre unde peste 75 dintre donatori au putut efectua procedura de plasmafereză. Cele mai conservatoare centre de transfuzie par a fi cele din Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Ploieşti, unde procentul donărilor prin plasmafereză este de sub 50%, în condiţiile în care media naţională (doar centre cu echipamente de plasmafereză) este de 63%”, a spus Florin Hozoc, reprezentantul Besmax Pharma Distribution.

În condiţiile în care medicii se aşteaptă la o creştere accelerată a numărului de cazuri de infecţii severe cu SARS-COV-2, fapt ce va suprasolicita sistemul medical românesc, reprezentanţii Besmax Pharma vin cu un nou set de propuneri care, susţin ei, duc la o mai bună organizare a sistemului de transfuzie. “Este vorba de suplimentarea cu minimum 30% a personalului centrelor de transfuzie, prin deblocarea posturilor şi angajarea pentru perioadă nedeterminată a personalului necesar. De asemenea, cele 18 aparate de plasmafereză trebuie suplimentate, aplicând eventual pentru fonduri europene neambursabile, astfel încât fiecare judeţ să aibă acest aparat. Este necesară testarea privind prezenţa anticorpilor anti SARS-COV-2 a tuturor persoanelor care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu persoane confirmate. Şi nu în ultimul rând, testarea privind titrul de anticorpi, selectarea şi recrutarea donatorilor ar trebui făcută înainte de externarea lor din spital. Conform studiilor medicale, persoanele spitalizate au concentraţie mai mare de anticorpi decât cele cu forme medii şi uşoare ale bolii”, a adăugat Florin Hozoc. 

Spitalele Covid răsuflă puţin: a crescut numărul de locuri disponibile

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până ieri, în judeţul Iaşi au fost confirmate 9.491 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19, cu 56 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă. Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform ultimilor raportări ieri erau ocupate 489 de paturi, din care 42 paturi ATI. În ceea ce priveste gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 42 opt erau ocupate la Spitalul de Boli Infecţioase, şase la Spitalul de Pneumologie, şase la Spitalul Municipal Paşcani, patru la Spitalul de Recuperare, şase la Spitalul C.F. Iaşi şi 12 la Spitalul de Neurochirurgie. În concluzie, ieri mai erau libere patru paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie şi un pat la Spitalul de Boli Infecţioase.

În privinţa secţiilor de pacienţi confirmaţi în spitalele suport COVID-19, mai erau disponibile 124 de paturi: două paturi la Spitalul de Pneumologie, 13 paturi la Spitalul de Recuperare, cinci paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, 10 paturi la Spitalul CF Iaşi, 75 de paturi la Spitalul CF Paşcani şi 19 la Spitalul de Boli Infecţioase. 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.