Informații din culise: divorțul lui Costel Alexe, firmele și averea familiei sale

Potrivit unei informaţii din surse de la vârful PNL, Costel Alexe ar fi divorţat de soţia sa, Raluca, chiar săptămâna trecută. Liderul liberal ieşean nu ne-a răspuns ieri la nicio întrebare, dar o asemenea eventualitate aminteşte de strategia fostului primar al Iaşului, Gheorghe Nichita, care s-a depărţit de soţie cu câteva luni înainte să fie reţinut. Dacă însă la Nichita pare să fi fost vorba de amantă, la Alexe am putea vorbi mai degrabă de posibilita­tea unui aranjament, pentru a apăra a­ve­rea.

Alţi politicieni pe numele căro­ra au fost deschise, de asemenea, dosa­re de cercetare penală, au preferat să trea­că o parte din avere pe numele copiilor, indiferent dacă aceştia erau majori sau minori. Este cazul chiar fostului şef al lui Alexe, Relu Fenechiu. Pe de altă parte, reglementările s-au schimbat între timp. Legea confiscării extin­se a averilor dobândite ilicit a fost promulgată cu două luni în urmă, la mai bine de 6 ani distanţă de la adoptarea unei directive europene (obligatorii şi pentru România) cu acest scop. Prin urmare, „securizarea“ unei averi în perspectiva unui sechestru sau a unei confiscări este mai complicată acum.

„Boom“ al averii familiei

Cert este că averea lui Costel Alexe a cunoscut un „boom“ important odată cu intrarea în „politica mare“ a liberalului, acum aproape 10 ani. În 2012, Alexe câştiga primul său mandat de deputat: la acea vreme, el declara că are în proprietate personală doar un apartament de 3 camere, în timp ce soţia lui avea un teren. După opt ani, Alexe deţine, alături de soţie, patru terenuri, trei apartamente şi peste 100.000 lei „la purtător“. Cel puţin aşa a declarat acesta în ultima sa declaraţie de avere de la sfârşitul lunii noiembrie 2020. Alte proprietăţi nu sunt „la vedere“, fiind în patrimoniul unor firme controlate de familia Alexe.

La campania electorală pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Alexe a participat cu suma de 446.000 lei, iar cei mai mulţi bani au provenit din împrumuturi de la colegi de partid, fraţi sau cumnaţi (396.000 lei). Aceste fonduri vor fi recuperate de la stat.

Familia lui Costel Alexe nu este deloc una mică sau săracă, cu o avere ce a tot sporit în ultimii ani. Cei doi fraţi ai săi, Florin şi Mihai, deţin mai multe firme, unele având sediul chiar pe proprietăţi ale şefului CJ, în timp ce sora lui Alexe, Adina, este căsătorită cu un dezvoltator imobiliar important lansat în ultimii ani în Miroslava, Alexandru Ionuţ Dura.

La bănci, Costel Alexe declară că mai are de restituit peste 82.000 euro şi aproape 100.000 lei, în urma diverselor credite contractate în perioada 2009 - 2019. La capitolul venituri, cel mai bun an al lui Alexe de până acum a fost anul 2019: a avut un venit mediu de aproape 12.000 lei/lună. În cei opt ani de deputăţie, Alexe a încasat de la stat venituri nete totale de aproape 700.000 lei (fără a socoti şi sumele forfetare primite de parlamentari).

În ceea ce priveşte proprietăţile imobiliare, Costel şi Raluca Alexe deţin terenuri în Rediu (800 mp), Bârnova (2 terenuri - 7.281 mp) şi Aroneanu (concesiune - 500 mp) şi trei apartamente în municipiul Iaşi. La Aroneanu, Alexe este vecin cu fraţii lui, în condiţiile în care şi aceştia au obţinut concesiuni de la Primăria condusă de liberalul Benone Moruzi, pentru construirea de case.

În ce firme este implicat Alexe

Până în anul 2019, Costel Alexe nu a declarat acţiuni sau părţi sociale în vreo firmă. Ulterior, a devenit unic asociat la Domeniul Arca şi asociat la Gervic Impex SRL.

Prima firmă a fost înfiinţată în anul 2019 şi are sediul în Sculeni. Compania are ca obiect de activitate „activităţi suport pentru interpretare artistică (spectacole)“.

A doua companie a fost înfiinţată la mijlocul anilor 1990 de un cetăţean francez. Alexe spune, în ultima declaraţie de interese, că deţine 50% din părţile sociale ale firmei, schimbarea în acţionaratul companiei nefiind încă publicată în Monitorul Oficial. În schimb, intrarea lui Alexe în firmă a adus şi un nou administrator: Alexandru Ionuţ Dura (cumnatul său, soţul sorei Adina), cunoscut pentru afacerile imobiliare pe care derulează în special în comuna Miroslava, prin intermediul altor firme (Alliance Development Grup, Roca Home Concept, Acord Residence, Luxury RC sau ACD Grup). Dura a fost una dintre persoanele care l-au împrumutat pe Alexe cu bani pentru campania electorală.

Costel Alexe este implicat indirect şi în firma Corporex, companie deţinută de soţia sa. Prin intermediul acestei companii, familia Alexe a încercat, în 2018, înfiinţarea unei ferme zootehnice la Sculeni, unde compania are o proprietate imobiliară, dar proiectul nu a fost selectat pentru finanţare europeană. În schimb, Corporex a avut unele contracte cu instituţii ale statului. De exemplu, în mai 2015, firma a încheiat două contracte cu Primăria Dumeşti în valoare totală de peste 180.000 lei. Nu în ultimul rând, fraţii şefului CJ Iaşi derulează, de asemenea, afaceri în domenii precum fabricarea de mobilă, cadastru şi producţie publicitară.

VEDEȚI ȘI:

Date incendiare despre acuzațiile de mită aduse lui Alexe. PNL Iași, lovit în moalele capului - AICI

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.