Duminica, 1 Martie 2020

Istorie

Bomboanele cu mentă care au ucis peste 200 de persoane într-o singură noapte

În 1858, dulciurile din Bradford au otrăvit peste 200 de persoane într-o singură noapte, scrie descopera.ro Wiliam Hardaker vindea dulciuri la un stand din piaţa Greenmarket, din centrul Brandford-ului. Hardaker îşi cumpăra materialele de la Joseph Neal, cel care pregătea dulciurile (pastilele). Pastilele erau bomboane cu (...)

Maria Tănase, în dosarele CNSAS. Nume de cod: «Gaița»

Aceasta este viaţa Mariei Tănase, reconstituită din documentele, cu surse diferite şi traversând regimuri, care alcătuiesc „Dosarul I 157076”, aflat astăzi în Arhivele CNSAS. E, de bună seamă, un portret fragmentar şi fragmentat, întins pe două decenii, alcătuit din şoapte, bănuieli, acuze, controale şi (...)

13 septembrie 1913 Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza ''iubirii'' sale

În 13 septembrie 1913, a încetat din viaţă, prăbuşindu-se cu avionul său, Aurel Vlaicu, inginer şi constructor de avioane, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale (n. 1882). Intr-o zi timida de primavara, Aurel, fiul lui Dumitru Vlaicu si al Anei din comuna Bintinti, de langa Orasite, Judetul Hunedoara, ajunsese la Munchen, (...)

De ce nu s-a căsătorit niciodată Elisabeta I a Angliei

Elisabeta I a Angliei este un personaj unic în istoria Angliei:situația sa neobișnuită de regină necăsătorită – singura din istoria țării – a creat o aură de mister în jurul său ce dăinuie și astăzi. Mare parte din faima acestui personaj provine tocmai din faptul că e cunoscută ca și ”Regina (...)

De unde provin numele cartierelor ieșene: Copou, de la câine, Socola, de la șoim

Documentele din Arhiva Nationala susțin ca numele Podu Ros a fost atribuit podului de peste Bahlui doar din simplul motiv ca acesta era... vopsit in rosu. Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, Targu Cucu a purtat numele de Targul Fainii, fapt ce ilustra o activitate comerciala intensa. S-a presupus ca numele zonei ar avea legatura (...)

O inscripție pune sub semnul îndoielii data distrugerii orașului Pompeii

O inscripţie descoperită recent demonstrează că oraşul Pompeii nu a fost distrus pe 24 august, 79, aşa cum susţin cei mai mulţi istorici, ci cu două luni mai târziu, relatează Le Monde.   Două linii mici trasate pe un zid la nivelul capului ar putea fi o dovadă suficientă pentru a schimba datele din cărţile de (...)

Rămăşiţele unei corăbii vikinge, descoperite în Norvegia deasupra unui mormânt

Arheologii au anunţat luni că au descoperit rămăşiţele unei corăbii vikinge îngropate în sud-estul Norvegiei, o descoperire rară care ar putea ajuta la elucidarea expediţiilor acestor navigatori talentaţi din Evul Mediu, potrivit AFP. Forma tipică de ambarcaţiune a fost detectată cu ajutorul unui radar care a pătruns (...)

Page generated in 0.0285 seconds.