Duminica, 1 Martie 2020

Juridic

Condițiile răspunderii pentru fapta minorului și efectele acesteia

Răspunderea celui care avea obligația să supravegheze un minor presupune îndeplinirea, în primul rând, a condițiilor necesare angajării răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie și se analizează în persoana minorului, întrucât acesta este autorul propiu-zis al faptei pentru care părinții sunt (...)

Bilanțul activității Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului

Activitatea Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului la nivelul anului 2020 sub aspect statistic s-a concretizat în următoarele: Au fost înregistrate un număr de 305 petiții și acordate 108 audiențe până la nivelul lunii martie, ulterior datorită contextului epidemiologic, fiind declarată starea de (...)

Categorii de persoane care beneficiază de tichete sociale pe suport electronic

Conform Programului operaţional ajutorarea persoanelor defavorizate 2014-2020, finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, statele membre ale Uniunii Europene vor acorda o serie de beneficii financiare unor categorii de persoane aflate în situații de risc economic și social. În acest context, (...)

Ce bunuri sunt considerate bunuri proprii ale soților

Un teren agricol primit ca donație, cu clauză de întreținere din partea părinților mei, poate fi considerat bun comun? Soțul meu pretinde ca ar avea un drept asupra acestuia, precum și asupra unor utilaje/instrumente agricole pe care le-am primit ca dar de nuntă de la aceștia. Eu aș avea vreun drept asupra unei sume de bani (...)

Care sunt drepturile părintelui separat de copil

După o perioadă de trei ani de la divorț, fosta soție, care domiciliază cu fiul meu, pe fondul unor neîntelegeri îmi refuză dreptul la vizită și sugerează minorului să nu mai meagă cu mine la apartamentul unde locuiesc. Care sunt prevederile legale referitoare la drepturile părintelui care nu locuiește cu (...)

Bilanțul activității Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului

Activitatea Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului la nivelul anului trecut sub aspect statistic s-a concretizat în următoarele: Au fost acordate 450 de audiențe și înregistrate un număr de 294 de petiții, din care 131 au fost constituite în urma audiențelor, restul fiind constituite prin alte (...)

Protecția datelor cu caracter personal în cadrul Instituției Avocatul Poporului

În contextul aderării României la Uniunea Europeană, problematica protecției datelor cu caracter personal a căpătat o amploare și importantă deosebită, tendințe relevante de consolidarea cadrului normativ, dar şi de creare a unei instituții specifice domeniului abordat, precum Autoritatea Națională de (...)

AVOCATUL POPORULUI: Imputația plății efectuate

“Menționez că am primit mai multe notificări și somații de plată pentru niște rate restante la două contracte de credit, pe care nu am reușit să le achit la termen, din partea unei bănci. Pentru un debit la contractul cu valoare mai mare creditorul s-au adresat executorului judecătoresc. I-am trimis fratelui meu bani să (...)

AVOCATUL POPORULUI: Modificări legislative privind recuperarea taxei auto

”În temeiul prevederilor constituționale privind dreptul de proprietate privată și a dreptului la informație, vă solicit să îmi comunicați dacă este posibilă recuperarea timbrului de mediu în absența oricărui alt documnet decât chitanța care atestă plata taxei." M.B - Iași Având în (...)

AVOCATUL POPORULUI: Interzicerea segregării școlare

”În temeiul dreptului la informație și a dreptului la învățătură, astfel cum sunt acestea reglementate de Constituția României, vă solicit să îmi comunicați dacă există reglementări legale care să interzică segregarea școlară, precum și care reglementează criteriile de distribuire a elevilor (...)

Juridic

AVOCATUL POPORULUI: Stabilirea locului deschiderii moștenirii

“Tatăl meu care are o vârstă înaintată și sora sa, ambii locuind în Iași, sunt moștenitorii unchiului meu din Arad, el nu a avut copii și nici soție supraviețuitoare. Precizez că a decedat în Austria și pe lângă bunurile din Arad a mai avut în proprietate o casă cu teren în Ungaria, (...)

BIROUL DE MEDIERE: "Eu tare mult aș vrea să mă simt ocrotită și iubită!"

* coaching individual și facilitare în managementul conflictelor Anda este o adolescentă de 17 ani, cu care mă întâlnesc deseori. Are o poveste tulburătoare,  a fost crescută de asistenți maternali - care au bătut-o și au umilit-o, atunci când era copil - deși erau plătiți de stat pentru a o crește cu (...)

AVOCATUL POPORULUI: Stabilirea rezidenței fiscale de către statul român

”Am plecat din România imediat după terminarea studiilor universitare, respectiv acum 4 ani, iar de atunci trăiesc și muncesc pe teritoriul statului austriac. De curând, la adresa de domiciliu am primit o notificare din partea ANAF prin care mi se cere să depun un formular care să ateste rezidența mea fiscală. În (...)

AVOCATUL POPORULUI: Executarea cu întârziere a obligației contractuale

“Menționez că am semnat un contract de prestări servicii, iar debitorul și-a efectuat cu întârziere obligația asumată, depășind cu mult termenul stabilit, generându-mi astfel un prejudiciu, motiv pentru care doresc să solicit în instanță eventuale daune. Vă rog să-mi comunicați în baza dreptului (...)

BIROUL DE MEDIERE: "Nu o să te iert niciodată dacă nu mi-o aduci pe mama acasă!"

* managementul conflictelor familiale  O clipă am avut impresia că am mai văzut-o cândva pe doamna care mi se adresa: - Sunt sora unui client de-al dumneavoastră, L.P., care și-a crescut singur fetița și v-a solicitat acum vreo trei ani o mediere cu fosta soție. Ea nu s-a prezentat la nici un termen al divorțului. - Dar, (...)

AVOCATUL POPORULUI: Rectificarea cărții funciare

”În temeiul dreptului la informație vă solicit să îmi comunicați în ce condiții Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară poate refuza rectificarea cărții funciare în sensul radierii dreptului de proprietate de pe numele unor proprietari care nu erau proprietari de drept și înscrierii (...)

AVOCATUL POPORULUI: Cine își asumă riscul unui contract?

“Vă rog să-mi precizați în baza dreptului constituțional la informație care sunt prevederile legale referitoare la suportarea riscului unui contract. Menționez că sunt parte într-un contract de furnizare materie primă, în care nu se face nici o referire la preluarea riscului contractual.” I. R. Pașcani, jud. (...)

AVOCATUL POPORULUI: Dezmoștenirea și efectele sale

“Doresc ca, după moartea mea, soțul meu actual să nu aibă nici un drept asupra apartamentului meu, bun propriu dobândit înainte de căsatorie, ci să-i rămână nepotului meu din partea surorii decedate, noi neavând copii împreună. Vă rog, să-mi precizați în baza dreptului la informație care sunt (...)

Page generated in 0.0339 seconds.