Duminica, 1 Martie 2020

Laboratorul de analize

Amintirea unui timp fast şi a unei făpturi mirabile

În anul 2003 am fost poftit să intru în breasla diplomaţilor. Era o invitaţie ispititoare, dar nu lipsită de provocările nebănuite ale unui asemenea drum, ce se deschidea la o vârstă mai degrabă a retragerilor în cochilie decât a explorării necunoscutului. După deliberări nu uşoare m-am hotărât să (...)

Diferența dintre populația din acte și cea din realitate. Cazul județului Iași

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care (...)

Blândețea zeiței legate la ochi: din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor

După cazul fetei de 17 ani incendiate în județul Mehedinți, ne-am întrebat cum funcționează în general - și cu ce rezultate - mecanismele instituționale ale statului de cercetare și soluționare a infracțiunilor la viața sexuală. Date valabile pentru ultimii cinci ani și jumătate, obținute și prelucrate în (...)

De ce emigrează medicii români?

Mulți dintre cetățenii acestei țări se întreabă de ce emigrează medicii români într-un număr atât de mare. Conform statisticilor, o treime din medicii români au emigrat, un număr mult prea mare, după supusele specialiștilor în sociologie. Pe buzele multora stă confuzia plecării acestora în (...)

Iași și Cluj, prin ochii unui scriitor. Oamenii triști din orașele de business

Am vizitat în ultimele zile cele două orașe. Am trăit în ambele, le cunosc binișor.Iașiul se uită cu jind spre Cluj, vrea o dezvoltare accelerată ca acolo. Iașiul nu știe ce-și dorește. Probabil va face aceleași greșeli tipice dezvoltării agresive, scrie Vasile Ernu în libertatea  Acum la Iași (...)

Ziua nationala: o opinie si cateva date istorice interesante

Fostul jurnalist ZDi Alex Zănoagă a prezentat semnificația zilei de 1  Decembrie dintr-un alt unghi de vedere.Istoric, ”1 decembrie înseamnă doar unirea Transilvaniei cu România. De parcă actul de un curaj vecin cu inconștiența al Basarabiei de a se uni cu o țară înfrântă n-ar fi avut nicio (...)

Chirica, primar de oraş sărac şi echipă mică. De ce este ipocrit primarul?

Primarul Mihai Chirica, alături de preşedintele Politehnicii Iaşi, Adrian Ambrosie, şi preşedintele Comitetului Director al CSM Politehnica Iaşi, Leonid Antohi, au organizat săptămâna trecută o conferinţă de presă la Palatul Roznovanu. Tema discuţiei: cauzele divorţului dintre club şi principalul investitor, Horia (...)

Page generated in 0.0481 seconds.