Liberalii, chemați să strângă rândurile în jurul lui Alexe. Chirica le-a „predat“ lecții anticorupție

Romeo Vatră, cel care a cerut clarificări în partid după „loviturile care ne-au năucit pe toţi“, va fi „judecat“ la sfârşitul săptămânii în Biroul Politic Judeţean al partidului. Totuşi, mesajul vicepreşedintelui PNL Iaşi l-a făcut pe preşedintele Costel Alexe să dea explicaţii în faţa colegilor de partid: cele 22 tone de tablă erau o „sponsorizare“.

Îndemnul unui vicepreşedinte al PNL Iaşi către conducerea organi­zaţiei, să lămurească lucrurile în faţa membrilor partidului după iniţierea cercetării penale împotriva liderului Costel Alexe, a avut până acum trei rezultate. Primul a fost anunţarea unei şedinţe extraordinare a CJ, care se va ţine azi, pentru îndeplinirea unor etape obligatorii în derularea a două proiecte mari pentru judeţ: viitorul Institut Regional pentru Medicină Cardiovasculară de la Miroslava şi centura ocolitoare de trafic uşor a municipiului Iaşi.

Sponsorizare, în loc de primire de foloase necuvenite

Al doilea rezultat a fost venirea lui Costel Alexe în faţa celorlalţi membri ai conducerii PNL Iaşi ca să-i informeze despre acţiunea procurorilor DNA legată de livrarea unei cantităţi de tablă şi ţeavă de la combinatul siderurgic din Galaţi către ONG-ul condus de soţia sa. Potrivit unor surse din cadrul partidului, preşedintele Alexe i-a reproşat vicelui Romeo Vatră postarea de pe Facebook în care acesta acuza lipsa de comunicare în interiorul filialei, dar şi lipsa unei reacţii în urma seriei de dezvăluiri din mass-media care afectează indirect şi organizaţia.

„Se încheie o săptămână de foc în care comunicarea organizaţiei a fost aproape nulă, atât în exterior, dar mai ales în interior. În acest timp, loviturile au căzut zilnic, nău­cindu-ne pe toţi, iar membrii şi susţinătorii PNL Iaşi aşteaptă încă un punct de vedere al organizaţiei“, scria el într-un mesaj afişat vineri pe pagina sa de Facebook.

În ce îl priveşte, Costel Alexe s-a arătat încrezător că va depăşi acest impas, invocând un contract de sponsorizare în baza căruia au fost livrate produsele metalice. Pe de altă parte, surse din cadrul PNL Iaşi au declarat pentru News.ro că Alexe le-a spus colegilor săi că se consideră nevinovat, dar că se aşteaptă să apară şi alte dosare la adresa lui.

Şedinţă în partid pentru că a sesizat o vulnerabilitate

Contactat telefonic, liderul PNL Iaşi a preferat să nu dea detalii de la această întâlnire - la care au participat, printre alţii, ambii prim-vicepreşedinţi ai partidului, Mihai Chirica şi Alexandru Muraru, şi consilierii judeţeni. Nici acesta din urmă, responsabil cu comunicarea, nici primarul, nu au răspuns apelurilor şi mesajelor noastre după întâlnirea de sâmbătă de la sediul PNL din Podu Roş.

Al treilea rezultat a fost, aşa cum era de aşteptat de altfel în urma blamării vicelui Vatră, convocarea Biroului Permanent Judeţean al partidului. Acesta se va întruni la sfâr­şitul săptămânii, la cererea lui Romeo Vatră, care a considerat prioritară şi corectă aplicarea Statutului PNL. Dacă Romeo Vatră pare să fi fost singur printre colegi, Constantin Şerban, decanul de vârstă al aleşilor liberali, ne-a declarat alaltăieri că nici n-a existat vreo şedinţă la sediul partidului.

Învăţăturile lui Mihai Chirica pentru colegii săi din PNL

Dincolo însă de unitatea de monolit din jurul şefului filialei şi al Consiliului Judeţean, luarea de cuvânt a prim-vicelui Chirica a atins câteva puncte foarte sensibile. Potrivit unor surse prezente la întâlnire, el i-a dat dreptate vicelui Vatră, care a invocat lipsa de comunicare pe fondul unei situaţii de criză. Dar primarul a mers mai departe, menţionând în contextul anchetei DNA cazurile lui Relu Fenechiu şi al lui Cristian Adomniţei ca o aluzie la generaţia politică a fostului lider al PNL din anii 2010, din care face parte şi Costel Alexe.

Mihai Chirica a mai sugerat în discursul lui restrângerea unor activităţi, între care acordarea de consultanţă în proiectele de extindere a reţelelor de gaz. Inclusiv ziarul nostru a relatat anul trecut despre contracte încredinţate prin achiziţie directă pentru studii de fezabilitate necesare construirii unor reţele de gaz naturale în câteva comune din Suceava, Braşov şi Brăila. Câştigătoare la foc automat era, până la acel moment, firma abia înfiinţată a unui consilier liberal din Consiliul Local Iaşi. Primarul nu a fost însă de găsit pentru a ne confirma spusele lui în sediul PNL şi, mai ales, de ce a transmis acest mesaj.

După cum am relatat, Costel Alexe este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru presupuse fapte de luare de mită şi instigare la delapidare comise în perioada când era ministru al Mediului. El ar fi pretins conducerii combinatului siderurgic Galaţi produse din tablă şi ţeavă în schimbul deblocării unui pachet de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Cele 22 de tone de material metalic în valoare de 103 mii lei au ajuns la o firmă administrată de o rudă, precizeză comunicatul dat publicităţii de DNA în acest caz.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.