Moartea în flăcări a unui pacient, mai bizară după explicaţiile oficiale de la „Socola“

Conducerea Institutului spune că uşa rezervei nu era încuiată, iar pacientul nu era sedat. În aceste condiţii, moartea în flăcări devine şi mai bizară.

Cazul pacientului care a murit în noaptea de Crăciun în urma unui incendiu izbucnit la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi rămâne cu mai multe semne de întrebare deşi au trecut peste zece zile de la tragedie. În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri la sediul unităţii medicale, reprezentanţii spitalului au reluat şirul evenimentelor din acea seară.

Directorul medical, dr. Raluca Prepeliţă, care era de gardă în noaptea respectivă, a povestit că bărbatul a ajuns în camera de gardă a spitalului în jurul orei 23.55, însoţit de un echipaj al Poliţiei, de soţia sa şi de un echipaj medical. Soţia a fost cea care a sunat la 112 după o ceartă avută cu acesta.

„Bărbatul a fost adus de la domiciliu, era impulsiv, iritabil, nervos, cu intoxicaţie alcoolică acută de 1.79 în aerul expirat, a recunoscut şi în faţa medicilor că a consumat alcool. I s-au explicat condiţiile de internare pentru că vădit era un pericol în primul rând pentru soţie şi copiii minori de la domiciliu, dar şi pentru dumnealui. Nu a fost de acord cu internarea voluntară, motiv pentru care i s-au explicat şi dumnealui şi soţiei, de faţă cu Poliţia şi Ambulanţa condiţiile internării nevoluntare, conform legii. Soţia dumnealui a dorit să completeze cererea de internare nevoluntară şi ne-a spus: «a vrut să mă opărească cu oala de apă fierbinte», «s-a urcat pe nişte scaune în sufragerie şi tot scotea becurile», «mi-a fost foarte frică şi de asta l-am adus aici, mi-e frică pentru mine şi copiii mei»“, a precizat dr. Prepeliţă.

În astfel de cazuri, dacă pacientul refuză să fie internat, însă medicul consideră că este un pericol pentru el şi pentru cei din jur, poate fi completată o cerere de internare nevoluntară de către rude de gradul I, Poliţie, Jandarmerie, asistenţi sociali sau reprezentanţi ai asistenţei sociale.

Ţigări găsite în salon

Ulterior, bărbatul a fost perchiziţionat de către echipajul de poliţie pentru a se asigura că nu are asupra sa arme albe. În camera de gardă s-a redactat şi un proces verbal în care s-a menţionat că nu avea asupra lui ţigări, chibrituri sau brichete, avea doar 61 de lei, chei şi alte obiecte personale. Totuşi, nu există încă o explicaţie oficială asupra modului în care s-a produs incendiul şi de ce s-a găsit în rezervă un pachet de ţigări.

Bărbatul a fost condus la pavilion de infirmierul care era de serviciu atunci şi de Poliţie, iar a doua zi urma să îi fie recoltat testul RT-PCR pentru a vedea dacă este infectat cu COVID-19, iar ulterior să se continue investigaţiile.

Conform protocolului, în cazul unei intoxicaţii alcoolice acute, bărbatului i s-a recomandat un tratament perfuzabil, a primit şi un ortotimizant (n.r. - antidepresive) şi Anxiar (folosit în tratamentul tulburărilor anxios-depresive), dar reprezentanţii spitalului susţin că nu era injectat sau sedat. De asemenea, avea recomandare de contenţionare dacă ar fi devenit mai agitat, însă spun că nu era nici legat de pat şi nici uşa nu era blocată sau încuiată.

La 3 dimineaţa a fost anunţat incendiul, iar personalul medical s-a împărţit în echipe pentru a evacua pacienţii. La parter, unde sunt amenajate rezervele din zona tampon erau patru pacienţi, iar la etaj se aflau 14 pacienţi testaţi negativ, care primeau tratament. Reprezentanţii spitalului spun că în acea seară, în zona tampon, unde s-a şi produs incendiul, erau doi asistenţi şi un infirmier, iar la etajul clădirii se aflau tot doi asistenţi şi un infirmier. Când au ajuns pompierii, pacienţii erau deja evacuaţi şi erau pregătiţi pentru transfer la un alt pavilion.

„Când au venit pompierii, bărbatul avea puls, era inconştient, cu arsuri pe corp. L-am scos pe sol, a făcut iar stop cardio-respirator, pompierii erau intraţi să dea jet de apă pentru fum, nu foc, am început iar manverele de resuscitare şi atunci a venit SMURD-ul care a continuat manevrele de resuscitare până la 05.45. În acest timp a intrat iar în ritm sinusal, în jur de ora 4 ei s-au pregătit să îl ducă la UPU de la Spitalul «Sf. Spiridon», dar a intrat din nou în stop şi s-a declarat decesul“, a completat dr. Raluca Prepeliţă.

Control DSP în luna noiembrie

Conform documentelor puse la dispoziţie de managerul spitalului, pe data de 11 noiembrie un control al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în urma căruia s-a constatat că rezervele din zona tampon erau conform normelor în vigoare. Cu toate acestea, încă nu este clar cum s-a produs incendiul şi cum au ajuns ţigările în rezerva pacientului.

„Astăzi dimineaţă (n.r. - luni), la raportul de gardă a fost consemnat faptul că, ieri după-amiază, medicii au sesizat că cineva arunca din exterior cu brichete în geamurile exact de la acelaşi pavilion. Există organe abilitate, nu pot să mă pronunţ asupra cauzei, dar pot să vă spun că se arunca cu brichete în aceste geamuri, nu e nicio exagerare“, a precizat Bogdan Şaramet, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“.

Directorul medical interimar, dr. Prepeliţă, a precizat că ar fi vorba despre două persoane din afara spitalului, fiind vorba despre „indivizi necunoscuţi“.

VEDEȚI ȘI:

EXCLUSIV: Soţia pacientului ars de viu la Socola - „Nu l-a auzit nimeni? Era legat“? - AICI

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.