Monica Berescu, deputat USR PLUS: “Știm ce îi așteaptă pe copiii noștri la școală?” (P)

Președintele țării a dat o veste așteptată de mult timp de copii, dar poate mai ales de părinți; prilej de bucurii, dar probabil și de îngrijorări. Întrebarea care ne vine în minte tuturor este ce întâmplă în continuare, după acest anunț.  

Cum pregătește ISJ deschiderea școlilor pe 8 februarie?

Inspectoratul Școlar Județean din Iași trebuie să publice o analiză sau un raport prin care să ne explice cum s-au pregătit școlile și grădinițele în fiecare localitate din mediul rural sau urban. Mă așteptam să găsesc aceste informații pe site-ul instituției sau pe paginile de social media dar nu am găsit nimic până la acest moment.

Sunt deja săptămâni bune, de când s-a anunțat de la nivel central, ministerial, că autoritățile se pregătesc pentru reîntoarcerea elevilor și preșcolarilor la sistemul de învățământ clasic, în condițiile de siguranță necesare. Campania de vaccinare pentru corpul profesoral a fost lansată iar apoi amânată însă nici acum nu știm care este procentul teoretic de vaccinare din sistemul public de învățământ. Mă refer aici la situația înscrierilor / programărilor pentru fiecare grădiniță, școală sau liceu care ne va arăta dacă profesorii sunt protejați suplimentar din punct de vedere medical și sunt pregătiți să revină la catedră, în fața elevilor. 

La o simplă căutare pe pagina ISJ Iași, constatăm că lipsesc o mulțime de informații utile pentru părinți și nu numai. Mi-aș fi dorit să găsesc acolo date despre situațiile menționate anterior, care să arate o preocupare reală a conducerii învățământului județean față de corpul didactic dar și față de elevi. Am identificat în presa locală o declarație a reprezentanților USLIP Iași care prezenta un procent de 45% de cadre didactice dornice să se vaccineze. Foarte probabil, în această centralizare sunt incluse și categorii de persoane care au fost incluse pe lista priorităților, conform indicațiilor specialiștilor din sistemul de sănătate. Totuși, au trecut 3 săptămâni de atunci iar din parte celor de la inspectorat nu au fost date publicității niciun fel de informații. 

Cine poate face testarea și vaccinarea în școli?

În contextul discuției despre deschiderea școlilor ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat că susține vaccinarea cu prioritate a profesorilor și testarea în școli.  Conform recomandărilor, în acest proces trebuie și pot fi implicați medicii de medicină școlară, asistenți de medicina școlară, medicii de familie sau asistenți medicali comunitari. Dacă nu avem medic/asistent/asistent medical comunitar care să se ocupe de testare, la primul caz de COVID-19 se închide școala. Am transmis o adresă scrisă către ISJ solicitând să prezinte situația unităților de învățământ care sunt pregătite pentru redeschiderea școlilor în scenariul verde sau galben și care sunt dotate atât cu măști de protecție pentru personal și elevi dar care dispun și de cadre medicale pregătite pentru testarea, respectiv vaccinarea profesorilor.

USR PLUS a susținut deschiderea școlilor în condiții de siguranță și cu prioritate pentru clasele  0-IV, VIII și XII. Credem că din 8 februarie, aceste categorii de elevi ar trebui să înceapă școala. Sigur că ceea ce trebuie cu toții să înțelegem, mai ales noi oamenii politici, e că deschiderea școlilor nu trebuie să fie o decizie politică. Trebuie să fie o decizie care să se bazeze pe niște certitudini ale specialiștilor astfel încât, cred că rata de transmitere trebuie măsurată printr-o testare mai extensivă, cred că trebuie evaluate măsurile de igienă și de distanțare fizică din interiorul școlilor în contextul aflării incidenței noii tulpini.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.