O adolescentă care își vizita iubitul la pușcărie, prinsă cu cannabis în adidas

Dragostea a adus-o pe o puştoaică de 16 ani la un pas de o pedeapsă severă pentru trafic de droguri. În locul unei pedepse de până la 7 ani de închisoare, aceasta a primit din partea judecătorilor doar o penalizare simbolică, de asistare zilnică pe durata a 6 luni. Fata se gândise să-i facă o bucurie iubitului ei, deţinut în Penitenciarul din Copou, aducându-i câteva doze de cannabis. Nervozitatea a dat-o însă de gol.

Consumator învederat de cannabis, Alin B. se afla încarcerat în 2019, arestat preventiv într-un dosar privind efectuarea de operaţiuni cu substanţe psihoactive şi pentru deţinerea de cannabis în vederea consumului. În aprilie era ziua sa de naştere, ocazie cu care i s-a aprobat o cerere de vizită fără dispozitiv de separare, pentru o întâlnire cu prietena sa, G.A. Când aceasta s-a prezentat la Penitenciar, a fost întrebată, conform procedurii, dacă are asupra sa telefoane, arme sau substanţe interzise. A negat, dar starea ei de nelinişte a dat de bănuit unei femei-gardian. La controlul corporal, nu a găsit nimic. Văzând că fata este în continuare agitată, gardianul i-a cerut să se descalţe. Sub branţul adidasului stâng, a găsit un plic conţinând 2,26 grame de cannabis. A fost sfârşitul unei vizite ce nici nu începuse.

Fetei i s-a întocmit dosar penal şi a fost trimisă în judecată pentru trafic de droguri. Procurorii au apreciat că iniţiativa introducerii drogurilor în penitenciar i-a aparţinut lui Alin B., fapt negat însă de fată. Aceasta a afirmat că a vrut doar să-i facă o surpriză prietenului său, cu ocazia zilei sale de naştere.

„Am pus sub tălpicul de la adidaşii mei bucata de haşiş ce era învelită în staniol. Am plecat spre Penitenciarul Iaşi, unde la intrare m-au controlat dacă am bunuri interzise. Am fost întrebată de un bărbat în mod expres dacă am bunuri interzise gen droguri şi am spus că nu am astfel de bunuri. De la poartă am urcat în sala de vizite unde era o doamnă agent şi ne-a spus să aşteptăm să vină persoanele deţinute. În sala de vizite am fost întrebată din nou de către o doamnă agent dacă am bunuri interzise adică telefoane, încărcătoare sau droguri şi i-am răspuns că nu deţin. Apreciez că nu am avut nicio reacţie exagerată sau emoţionantă. Doamna respectivă, după răspunsul meu că nu deţin droguri, m-a controlat, ocazie cu care asupra mea într-un adidas în interior sub tălpic aveam haşişul învelit în staniol“, a povestit ulterior tânăra.

În aprecierea sentinţei, magistraţii Tribunalului au luat în calcul faptul că, deşi a avut o atitudine oscilantă în faţa instanţei, refuzând să divulge numele furnizorului rezinei de cannabis, tânăra şi-a recunoscut fapta şi şi-a manifestat disponibilitatea de a intra într-un program de reducere a consumului de droguri, ea însăşi fiind consumatoare. Faptul că A.G. era deja mamă, având o fetiţă în vârstă de doar trei luni, a contat şi el în decizia finală a magistraţilor. Aceştia au dispus doar confiscarea cannabisului şi asistarea zilnică a tinerei timp de 6 luni.

Această măsură educativă presupune controlarea şi îndrumarea în cadrul programului zilnic, sub coordonarea serviciului de probaţiune, pentru a se asigura participarea la cursurile şcolare sau de formare profesională şi prevenirea unei eventuale activităţi infracţionale. Practic, fata va rămâne în libertate. Sentinţa nu este încă definitivă, ea fiind încă supusă apelului.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.