Oamenii de ştiinţă au descoperit planete „superlocuibile”, chiar mai bune decât Pământul

Geobiologul Dirk Schulze-Makuch de la Washington State University (WSU) a coordonat un studiu publicat luna trecută în revista Astrobiology. Lucrarea identifică două duzini de exoplanete (planete din afara Sistemului Solar) care pot fi lumi „superlocuibile”, mai favorabile vieţii decât a noastră.

Când intitulezi o lucrare de cercetare „În căutarea unei planete mai bune decât Pământul” nu trebuie să te joci cu cuvintele. Terra, singurul loc din Univers despre care suntem siguri că găzduieşte viaţă, impune un standard foarte ridicat pentru alte planete.

Cercetătorii au elaborat un set de criterii pentru ca o planetă să fie calificată drept „superlocuibilă”. Lista include o vârstă între 5 şi 8 miliarde de ani (Pământul are o vârstă de 4,5 miliarde) şi o poziţie în zona locuibilă a unei stele, unde poate exista apă lichidă. Au căutat de asemenea şi stele mai vechi, care sunt mai reci decât Soarele.

În loc să se concentreze pe clone ale Pământului, cercetătorii au căutat planete mai masive decât a noastră. „Este de aşteptat ca una care are masa de 1,5 ori mai mare decât Pământul să reţină căldura interioară de la descompunerea radioactivă şi să aibă şi o gravitaţie mai mare, care să reţină atmosfera o perioadă mai mare de timp” a comunicat luni WSU.

Există multe necunoscute când este vorba despre paradisuri potenţiale. „Locuibile nu înseamnă că aceste planete ar găzdui viaţă cu certitudine, ci condiţii care ar face-o posibilă”, apreciază WSU. O problemă şi mai mare este că toate candidatele sunt toate la distanţe de peste 100 de ani-lumină, prea departe pentru a putea fi atinse vreodată.

Cele mai folositoare sunr criteriile pentru planete care pot să nu arate exact ca Pământul, dar pot fi locuri chiar mai grozave pentru viaţă. Aceasta ar ajuta la direcţionarea resurselor pentru următoarele generaţii de telescoape, cum este îndelung întârziatul James Webb al lui NASA.

„Trebuie să focalizăm anumite planete care oferă cele mai bune condiţii pentru viaţă complexă”, apreciază Schulze-Makuch. „Totuşi, să fim prudenţi şi să nu încremenim căutând un al doilea Pământ, deoarece pot exista planete mai favorabile vieţii decât a noastră”. (CNet.com)

SURSA: hotnews.ro

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.