Pregătiri pentru secetă. Stadiul investiţiilor în sistemele de irigaţii din judeţ

Suprafaţa irigată cumulat anul trecut în judeţul Iaşi a fost de 42.552 de hectare în cele trei amenajări existente, Tabăra-Trifeşti-Sculeni (17.258 ha), Sculeni-Ţuţora-Gorban (21.009 ha) şi Ţigăneşti-Perieni (3.368 ha). Sistemele de irigaţii au fost prevăzute în Programul Naţional de Reabilitare a lnfrastructurii Principale de lrigaţii, aprobat prin HG nr. 793/2016. Investiţiile au cuprins staţii de pompare şi repompare, precum şi construcţii hidrotehnice.

Ulterior, s-au constituit şi organizaţiile de utilizatori de apă pentru irigaţii, în prima amenajare – cea de la Tabăra-Trifeşti-Sculeni, care a şi intrat astfel prima în program – existând deja în 2016 opt asemenea asociaţii. La nivel naţional, în 2016 existau deja 475 de organizaţii ale utilizatorilor de apă.

Programul urma să se deruleze în perioada 2016-2020, necesarul de finanţare depăşind un miliard de euro la nivelul întregii ţări. În răspunsul la o interpelare depusă de senatorul Maricel Popa, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a explicat că, de fapt, programul este pus în aplicare începând cu anul 2017 prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

Citiți și: Trei mari sisteme de irigaţii construite de Guvern la Iaşi: care va demara primul

În prezent, două dintre cele trei amenajări ieşene sunt în diferite stadii de proiectare (Sculeni-Ţuţora-Gorban) sau execuţie. Astfel, în cadrul celei din Tabăra-Trifeşti-Sculeni, reabilitarea infrastructurii principale de aducţiune din subsistemul de irigaţii Sud Soloneţ este finalizată în proporţie de 96 la sută. Investiţia s-a ridicat aici la 28,7 milioane de lei. pentru o suprafaţă de 4.243 hectare. Sistemul Nord Soloneţ a ajuns la un grad de realizare de 18 la sută, urmând să fie încheiat anul viitor. 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.