Procesul contrabandiştilor care treceau Prutul cu vâsle din farfurii de plastic

Până să se construiască podul rutier de la Ungheni, basarabenii trec Prutul cu salteaua şi farfuria. Trei tineri basarabeni din raionul Ungheni au fost judecaţi pentru contrabandă şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Conform rechizitoriului, în noaptea de 5/6 mai 2017, cei trei au traversat cu o saltea pneumatică Prutul, dinspre Zagarancea spre malul românesc, introducând în ţară 3.150 de pachete de ţigări de diferite mărci. În loc de vâsle, contrabandiştii au folosit două farfurii de plastic de culoare roşie. Coletele cu ţigări au fost găsite de poliţiştii de frontieră, iar la mică distanţă, au fost depistaţi şi transportatorii. Interogaţi, cei trei au spus că ar fi fost abordaţi, la Chişinău, de un cetăţean român necunoscut care le-a oferit câte 1.000 de lei moldoveneşti, adică aproximativ 230 lei româneşti, pentru a trece Prutul cu ţigările.

Aducerea basarabenilor în faţa instanţei s-a făcut cu dificultate. Unul dintre inculpaţi a trimis un email Judecătoriei, în care preciza că are interdicţie de a intra în România, deci nu poate veni la proces. Aceasta, deşi în cazul citării la un proces, frontiera poate fi trecută în baza citaţiei. Inculpatul a adăugat că îşi recunoaşte vinovăţia şi îşi cere iertare. Judecătorii aveau să menţioneze ulterior că o amânare a pedepsei nu poate fi acordată decât dacă maximul pedepsei este de 7 ani. Or, în acest caz, el este de 15 ani. De la al doilea inculpat, citaţia s-a întors din Republica Moldova cu menţionea "refuzat", iar de la al treilea inculpat, citaţia s-a întors cu menţiunea "nereclamat". Respectivul îşi schimbase numele.

Basarabenii au beneficiat totuşi de clemenţa judecătorilor. Aceştia au apreciat că modul de trecere a Prutului, cu salteaua pneumatică şi farfurii în loc de lopeţi reprezintă un argument pentru a considera fapta drept neavând o gravitate deosebită. Doi "contrabandişti" au primit câte 3 ani, 5 luni şi 10 zile de închisoare. Al treilea, minor, a fost condamnat doar la un stagiu de formare civică pe o durată de două luni. În plus, cei trei sunt obligaţi să plătească, în solidar, suma de 36.271 lei reprezentând taxe vamale, accize şi TVA. 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.