Redeschiderea școlilor, un proiect compromis! (P)

Deciziile luate în pripă sunt atât de haotice încât există riscul ca unitățile școlare să fie închise la scurt timp după redeschiderea lor. În afara de certuri, nimic nu i-a oprit să pregătească din timp redeschiderea școlilor. Nimic nu l-a împiedicat pe ministrul Sănătății să pregătească  testarea pe scară largă a profesorilor și elevilor, din timp, așa cum cerea PSD încă de anul trecut.

Cei din Guvern știau că trebuie să redeschidă școlile. Le-au spus acest lucru cei de la UNICEF, de la OMS, de la Comisia Europeană și mulți experți din domeniu. Au recunoscut chiar cei din Guvern că învățământul online a afectat dramatic educația elevilor, fiind nevoiți să reducă nivelul de dificultate al examenelor naționale, astfel încă să evite o explozie a numărului celor care nu le vor promova.

PSD a spus încă de anul trecut că școlile trebuie redeschise și că soluția cea mai importantă este de a se asigura testarea pe scară largă a elevilor, profesorilor și a celorlalți angajați din unitățile de învățământ.

Deci știau ce au de făcut, dar în luna ianuarie, când ministrul Sănătății încă era în concediu sau când se contrazicea cu ministrul Educației cu privire la redeschiderea școlilor, alte state europene derulau deja ample acțiuni de testare pentru pregătirea redeschiderii lor în noul semestru.

În Spania a fost asigurată testarea gratuită a profesorilor și elevilor înainte de începerea anului școlar.

În Anglia, s-au luat măsuri pentru testarea gratuită, săptămânală, pentru toți profesorii sau elevii care intră în contact cu o persoană infectată.

În Austria, s-au pregătit deja 5 milioane de teste pentru elevi și profesori.

În Franța și-au propus să realizeze un milion de teste în învățământ, în fiecare lună, pentru a ține școlile deschise!

În Germania s-a pregătit testarea de două ori pe săptămână.

În Ungaria, la începutul anului, când domnul Voiculescu era încă în vacanță, a avut loc o amplă acțiune de testare în masă a tuturor angajaților din școli și grădinițe pentru începerea în siguranță a noului semestru.

În tot acest timp, în România s-au irosit zile și săptămâni esențiale. Singura acțiune notabilă făcută de ministrul Voiculescu în acest răstimp a fost să-și schimbe poza de profil de la contul de pe Facebook.

Vorba aia, ca la noi, la "nimenea"...

În concluzie, domnule ministru, vă solicit să vă reconectați urgent la realitate. Mă refer la realitatea palpabilă, nu la cea virtuală de pe rețelele de socializare. Acolo se pare că aveți mereu conexiune bună...

Este timpul să ieșiți din starea de letargie ce vă definește până acum mandatul și să vă apucați de treabă. La muncă, domnule ministru!

 

Marius Eugen Ostaficiuc

Deputat PSD de Iași


 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.