Duminica, 1 Martie 2020

Religie

Minunile Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi pentru București

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou a aparat de multe ori Bucurestiul de primejdii si rautati. In anul 1814, ciuma incepea sa faca ravagii. Pentru ca boala se raspandea tot mai mult, la cererea domnitorului Caragea moastele Cuviosului Dimitrie au fost purtate in procesiune in jurul orasului Bucuresti. Din acea zi, ciuma a scazut in intensitate, si (...)

Cine a fost Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, prăznuit astăzi

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi este cinstit pe 27 octombrie. Nu se cunoaste cu exactitate cand a trait Sfantul Dimitrie din Basarabi. Ipoteza cea mai vehiculata este aceea ca a trait in sec. al XIII-lea, in timpul Imperiului de la Tarnovo (1185-1396), intemeiat de romani si de bulgari, sub conducerea fratilor Petru si Ioan (...)

Mesaj dur al unui ierarh: Sfânta Parascheva nu poate fi carantinată în casa ei

Episcopul Huşilor, Ignatie, a transmis, miercuri, un mesaj cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, afirmând că anul acesta, mai mult ca niciodată, Sfânta poartă "povara necredinţei, a urii ateiste a progresiştilor", dar şi "povara suferinţei credincioşilor". Ierarhul a reiterat (...)

Povestea lui Carlo Acutis este primul sfânt al generaţiei milenialilor

Carlo Acutis, elevul milanez în vârstă de 15 ani care, la 12 octombrie 2006 s-a stins din viaţă la spitalul San Gerardo din Monza din cauza unei leucemii fulminante, a fost recunoscut de Biserică, în ciuda scurtei sale vieți, ca un model al credinței creștine. În îndemnul apostolic „Christus vivit”, (...)

Mesaj neaşteptat de dur al IPS Teofan pentru autorităţi: „Totul are o limită”

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Teofan, a lansat unul dintre cele mai directe şi puternice atacuri la nivelul autorităţilor regionale şi naţionale, în contextul limitării accesului la pelerinajul organizat cu ocazia hramului Sfintei Parascheva. Într-o scrisoare deschisă trimisă inclusiv presei, (...)

Patriarhia cere "probe indubitabile” după decizia legată de pelerinaje

Măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și bunăvoință, astfel încât ele să nu ducă la afectarea unor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea societății românești, afirmă Patriarhia Română. Reacția (...)

Sărbătorim astăzi Acoperământul Maicii Domnului. Ce reprezintă acesta

Pe 1 octombrie, Biserica Ortodoxa cinsteste Acoperamantul Maicii Domnului. Acoperamantul era un articol vestimentar, care s-a pastrat cu strictete si in perioada talmudica. Astfel, femeile purtau un val sau un sal mai lung, ce le cadea pe umeri si pe spate. Ele il foloseau uneori si pentru a cara intr-insul alimente precum grau, porumb, orz s.a. (...)

Sărbătoare cu roșu azi la ortodocși: Acoperământul Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii Domnului este o sarbatoare praznuita pe 1 octombrie. Este o zi in care se face pomenire de o minune petrecuta in biserica Maicii Domnului din Vlaherne (Constantinopol), in timpul imparatului Leon Inteleptul (886-911). Intr-o noapte, pe cand doxologia se incheia la Vlaherne, Sfantul Andrei a vazut-o pe Maica Domnului (...)

Religie

Biserica Ortodoxă Română a oferit 5.000 de tablete copiilor săraci

“Din cauza pandemiei, începutul acestui an şcolar are loc într-o perioadă foarte dificilă, privind sănătatea individuală şi colectivă. De aceea, în special la şcoală trebuie respectate cu multă atenţie regulile sanitare de protejare a sănătăţii elevilor şi a cadrelor didactice”, a transmis patriarhul (...)

Sărbătoare cu roșu astăzi, 29 august, pentru ortodocși. De ce este zi de post

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 29 august. Este o zi inscrisa cu rosu in calendarul bisericesc. Ziua de 29 august este o zi de post, indiferent de ziua saptamanii in care cade. Postul inseamna abtinerea de la mancarea "de dulce", adica lapte, oua, carne, peste si derivate ale acestora, dar si o (...)

Legendele medievale ale unui papă femeie pot fi adevărate

Legendele spun că Papa Ioana a fost singurul papă femeie, iar, acum, analizele unor monede de argint sugerează că legendele sunt adevărate, scrie descopera.ro Conform legendelor din Evul Mediu, un papă pe nume Ioan/Ioana sau Johannes Anglicus, care a avut domnia în mijlocul secolului al IX-lea, a fost de fapt femeie, scrie Live (...)

A început lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului

Sfântul Apostol Filip s-a născut în Betsaida Galileei, de unde erau și Sfinții Petru și Andrei. A fost chemat la apostolat chiar a doua zi după chemarea acestora și a celor doi frați Iacob și Ioan, fiii lui Zevedei. Filip era căsătorit. Avea patru fete care prin propovăduirea lor au ilustrat apostolatul și chipul femeii (...)

Gest fantastic al unui preot român. Priviți ce-i face unui bebeluș adus la botez

Un fotograf profesionist a surprins gestul părintesc al unui cleric la o slujbă de botez oficiată în biserica Parohiei Podu Olt din apropiere de Hărman, Braşov. potrivit basilica.ro. În timpul slujbei de Botez, copiii care urmează să primească această mare Taină a Bisericii pot deveni uneori mai agitaţi pentru că este un (...)

Azi sunt Moşii de toamnă. Ce vor face preoţii în biserici?

Creştinii ortodocşi din toată ţara sărbătoresc astăzi Moşii de toamnă, pomenirea morţilor din prima sâmbătă a lunii noiembrie, care anul acesta a picat pe 2 noiembrie.  Este sărbătoarea la care toţi credincioşii se adună la cimitir, la slujbe speciale, făcându-se ulterior şi praznice individuale, (...)

VIDEO Biserică veche de 1.500 de ani descoperită intactă sub pământ

Dupa 3 ani de sapaturi in Beit Shemesh, langa Ierusalim, arheologii au scos la iveala o biserica veche de aproape 1.000 de ani, extrem de bine conservata. Judecand dupa o inscriptie aflata pe peretii edificiului, aceasta este inchinata unui "glorios martir". Identitatea acestuia nu este insa cunoscuta pentru moment, arata IFL (...)

Dacă faci mâncare azi te va durea capul. Blestemul ascuns în straiele Sf. Parascheva

 Sf. Parascheva sau Sfânta Moldovei este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie. Sărbătoarea vine și cu o serie de obiceiuri și tradiții. Conform credintei poopulare, in aceasta zi este interzis sa calci, sa cosi, sa faci de mancare sau orice alte treburi in gospodarie. Se spune ca daca nu tii cont de toate acestea te (...)

REȚETE Limonada cu pepene

Nimic nu racoreste intr-o zi de vara torida ca o limonada cu pepene, bauta rece, cu gheata si menta. Savureaza o bautura naturala, cu exact atat zahar cat iti doresti, dupa doar 5-10 minute de efort depus pentru a o pregati! INGREDIENTE  1 pepene mediu  150 ml suc de lamaie (2-3 lamai)  3-4 linguri zahar/miere  300 ml (...)

Page generated in 0.0711 seconds.