Duminica, 1 Martie 2020

SANATATE

430 de ieşeni au fost „scanaţi“ pentru boli cardiovasculare

Screeningul de depistare timpurie a bolilor cardiovasculare, derulat în această perioadă la Iaşi, se apropie de final. Până la finalul săptămânii trecute, 430 de persoane din judeţ au beneficiat de acest program, urmând ca acţiunea să se încheie când se va ajunge la 500 de participanţi. Campania este (...)

A scăzut puternic numărul copiilor care vin în Urgenţă

Anul trecut, în două săptămâni din februarie au fost 1.861 de copii, iar anul acesta numai 511. "O explicaţie ar mai putea fi şi faptul că nu a fost o iarnă foarte grea, iar în general părinţii au fost mai precauţi. Înainte exista obişnuinţa de a merge la spital pentru orice problemă", a precizat un (...)

Sugari: problemele de somn cresc riscul unor tulburări emoţionale

Dificultățile persistente de somn la sugari în primele 12 luni de viață sunt legate de un risc crescut de a dezvolta anxietăți și tulburări emoționale din copilărie, indică cercetările publicate online în Archives of Disease in Childhood.   Pe baza descoperirilor lor, sugarii care au probleme de somn trebuie (...)

Radiaţiile UV, principala cauză a cancerului de piele

O nouă cercetare a oamenilor de știință de la Universitatea Yale raportează descoperirea „hiperhotspoturilor” în genomul uman, locații care sunt de până la 170 de ori mai sensibile la radiațiile ultraviolete (UV) din lumina soarelui, comparativ cu media genomului   Expunerea la radiații UV este cauza (...)

Tinitusul, zgomotul din urechi care îţi poate face viaţa imposibilă

„Dacă ești aici înseamnă că ori ai curiozitate să citești despre sănătate, ori ai tinitus. Dacă ești în prima categorie, te felicit și-ți doresc să nu treci niciodată prin așa ceva. De te afli în nefasta categorie a doua, află că-mi pare rău pentru tine. Știu exact ce simți. Și prin ce (...)

Managerul Spitalului Găeşti îi dă replica lui Arafat pe tema camerelor hiperbare

Managerul Spitalului Găeşti Laurenţiu Beluşică răspunde afirmaţiilor pe tema utilizării camerelor hiberbare pentru tratarea pacienţilor cu COVID făcute de şeful DSU Raed Arafat într-un interviu acordat News.ro, acuzându-l pe acesta că a prezentat eronat situaţia camerelor hiperbare din gestiunea DSU şi pe cea a terapiei (...)

De ce îţi pierzi temporar auzul după ce asculţi muzică foarte tare

Cercetătorii de la Universitatea Linköping, Suedia, au descoperit un mecanism care explică de ce după ce asculți muzică foarte tare îți pierzi auzul pentru un timp. Rezultatele studiului lor au fost prezentate în jurnalul Proceedings al Academiei Naționale americane de Științe, PNAS.   Auzul, afectat temporar din (...)

Fractura de umăr nu se vindecă întotdeauna de la sine

George Pătrașcu, Iași: ”Tatăl meu locuiește în Hârlău, are 58 de ani și acum două săptămâni, în timp ce lucra prin curte, a căzut și și-a fracturat umărul drept. Mama mea i l-a prins într-o eșarfă, pe lângă corp, dar  de fiecare dată când face mișcări necontrolate are dureri (...)

Mâncarea pacienţilor din spitale va fi de patru ori mai bună şi mai multă?

O propunere legislativă prevede ca alocaţia de hrană pentru un pacient pe zi în spitale să crească de la 10 lei, cât este acum, la minimum 40 de lei. O propunere legislativă prevede ca alocaţia de hrană pentru persoanele internate în spitale să nu fie mai mică de 40 de lei pe zi, şi să fie inclusă în (...)

SANATATE

Focar la IBCV: şapte pacienți pozitivi. Au fost limitate internările în secție

La Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu“ din Iaşi (IBCV) a fost identificat un focar de coronavirus, fiind necesară luarea mai multor măsuri pentru a stopa răspândirea bolii. În Secţia de Chirurgie Cardiovasculară au fost depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şapte pacienţi. (...)

Cum îți faci corect testul Covid acasă. Sfaturile specialiștilor ieșeni

Scădere abruptă, care poate pune în pericol campania anti-Covid, a numărului de teste la nivelul judeţului Iaşi. Ieri, de exemplu, au fost efectuate 1.144 de teste RT PCR Covid 19, la care se adaugă încă 190 de teste rapide raportate. Asta în condiţiile în care Iaşul are o capacitate de aproximativ 1.500 de teste (...)

Număr record de transplanturi la „Parhon“ în ultima săptămână: şapte

În ultima săptămână, în Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, a fost realizat un număr record de transplanturi, fiind făcute şapte astfel de intervenţii. Astfel, şase persoane de pe lista de aşteptare au primit şansa la o viaţă normală în urma a trei prelevări de (...)

Statistica care îți dă fiori: 1 din 4 europeni moare din cauza cancerului

În România, doar datele din două registre arată că în 2018 s-au înregistrat 98.886 noi cazuri de cancer şi peste 54.000 de români şi-au pierdut viaţa din cauza acestuia. Un Plan Naţional de Cancer, în linie cu planul EU Beating Cancer (Planul Integrat European), prezentat de Comisia Europeană pe 3 (...)

Vești optimiste. Infecţia cu HIV, vindecată la animale

Într-un efort major de colaborare, cercetătorii de la Școala de Medicină Lewis Katz de la Universitatea Temple și de la Centrul Medical al Universității din Nebraska (UNMC) au eliminat pentru prima dată ADN-ul competent pentru replicare al HIV-1 - virusul responsabil pentru declanșarea bolii SIDA - din genomul animalelor vii. (...)

Nemulţumiri publice ale medicilor de familie faţă de proiectul de buget

Medicii care fac parte din Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au înaintat către Guvern, dar şi către ministrul Sănătăţii, al Finanţelor, către preşedintele CNAS şi către prim-ministrul Florin Cîţu o scrisoare deschisă în care îşi exprimă mai multe nemulţumiri. Aceştia (...)

O simplă analiză de sânge îţi spune dacă suferi de boli grave

O echipă de cercetători israelieni a dezvoltat o metodă de diagnosticare precoce a unei game largi de afecţiuni printr-o simplă analiză de sânge, a anunţat, joi, 4 februarie, Universitatea Ebraică din Ierusalim (HUJI), citată de Xinhua.   Noul test a fost conceput pentru a înlocui biopsiile şi alte proceduri invazive (...)

Majoritatea pacienţilor cu diabet de tip 2, risc crescut de infarct letal sau AVC

Prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale (AVC) la pacienții cu diabet de tip 2, tratați în îngrijirea primară, ar trebui să fie o prioritate urgentă.   Este concluzia unui studiu publicat de Ziua Mondială a Diabetului în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al (...)

Page generated in 0.038 seconds.