Se schimbă modul de calcul al ratei incidenţei infectărilor. De vineri, vor fi incluse şi focarele în calcule

În această săptămână va intra în vigoare o modificare legislativă importantă, şi anume modalitatea în care se calculează rata incidenţei cumulate în ultimele 14 zile la 1.000 de locuitori. În funcţie de rata incidenţei dintr-o localitate se stabilesc scenariile cu diferite restricţii impuse pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2. 

Potrivit ultimei hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul ţării cu încă 30 de zile, până acum, la stabilirea incidenţei la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se luau în considerare focarele din centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrele rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele şi spitalele. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, iar Guvernul a aprobat abrogarea articolulor 4 şi 5 din hotărârea amintită. Astfel că, începând de vineri, 26 februarie, incidenţele cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile vor fi calculate inclusiv cu numărul de cazuri din focarele existente în fiecare localitate.

Această modificare legislativă se va traduce, în unele cazuri, în localităţilor care au înregistrate focare COVID-19, în schimbarea scenariului după care funcţionează restaurantele, cafenelele şi sălile de spectacole, dar şi a scenariilor în care vor funcţiona şcolile. Ieri, municipiul Iaşi şi 17 comune din judeţ se aflau în scenariul galben. Cea mai mare incidenţă era înregistrată la Fântânele, 2,82 cazuri/1000 loc, urmată de Dagâţa, cu o rată de infectare 2,74, Ciurea, cu 2,25 şi Miroslava cu o incidenţă de 2,07. Celelalte UAT-uri din judeţ erau în scenariul verde, 30 dintre ele neavând niciun caz de îmbolnăvire înregistrat în ultimele două săptămâni. Tot ieri, la nivelul judeţului s-au înregistrat 43 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, precum şi un deces în rândul pacienţilor aflaţi în Terapie Intensivă.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare împotriva COVID 19, desfăşurată la nivelul judetului Iaşi, conform datelor centralizate, până ieri, fuseseră efectuate 74.355 de vaccinări. Dintre acestea,  42.551 de persoane au fost vaccinate cu doza I. De asemenea, 31.804 persoane au primit şi doza II, cifra celor vaccinaţi apropiindu-se de numărul infectărilor înregistrate în judeţ de la începutul pandemiei şi până acum, respectiv de 33.034 cazuri. Ieri, 1.544 de ieşeni au fost vaccinaţi, dintre care 903 persoane au primit doza a II-a.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.