Senatorul Maricel Popa: Investițiile de 500 de milioane de euro de la Apavital vor crește nivelul de trai al ieșenilor (P)

Cea mai mare investiție realizată cu fonduri europene în Iași va aduce rețelele de apă și canalizare în toate colțurile județului.

Peste 500 milioane de euro urmează să fie cheltuiți pentru extinderea și modernizarea sistemului de apă-canal.

”Este un proiect la care s-a muncit enorm în ultimii ani. S-a ajuns la o sumă totală de 509 milioane de euro, mare parte fonduri europene nerambursabile. Implementarea acestui proiect va conduce la creșterea nivelului de trai al ieșenilor și va rezolva și o mare problemă de sănătate publică. În multe zone ale județului calitatea apei din fântâni nu este potrivită pentru consumul uman. Sunt cunoscute problemele legate de cantitățile de nitriți și nitrați. La finalul anului trecut s-a obținut și acordul de mediu. Sper să nu apară blocaje și investițiile să fie realizate într-un ritm alert. S-a muncit mult la acest proiect și ar fi păcat ca ieșenii să nu beneficieze în cel mai scurt timp de el”, a declarat senatorul Maricel Popa, fost președinte al Consiliului Județean. Proiectul derulat de Apavital va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

În cadrul POIM vor fi efectuate lucrări de extindere a serviciilor de apă-canal în 29 de aglomerări de minim 2.000 de locuitori. Sunt incluse în proiect 113 localități din 41 de unități administrativ-teritoriale ale județului. Accentul este pus pe extinderea rețelei de canalizare, după ce până acum s-au desfășurat prioritar lucrări pentru asigurarea furnizării de apă. În final, rețeaua de distribuție a apei potabile se va extinde cu 312 km, iar cea de canalizare, cu 536 km.

Investițiile totale în cadrul acestui al doilea proiect se vor ridica la 509 milioane euro, inclusiv TVA. Este cel mai mare proiect implementat vreodată în județul Iași. În urma lui, aproape 200.000 de ieșeni vor beneficia de acces la sistemul centralizat de apă potabilă, iar aproape 80.000, de servicii de canalizare.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.