Sentinţă soc: Unul din cei mai influenţi "băieţi de la cumătrie" pierde procesul în faţa vecinilor. Se va demola blocul?

Un grup de cetăţeni a obţinut în instanţă anularea autorizaţiei de construire a unui bloc de pe strada Moldovei. Decizia a fost dată ieri de către Tribunalul Iaşi şi poate fi atacată cu recurs. Hotărârea judecătorilor este cel puţin ciudată: autorizaţia iniţială a blocului a fost anulată, dar alte două, emise de Primărie în timpul procesului (de intrare în legalitate şi o supraînălţare), au rămas „în picioare”. 

„Este o mică primă victorie împotriva mafiei imobiliare”, ne-a declarat ieri unul dintre cetăţenii implicaţi în proces. Blocul a fost construit de către Daniel Niculiţă, unul dintre investitorii imobiliari controversaţi ai Iaşului. Acesta nu a putut fi contactat aseară după aflarea deciziei instanţei.

Un proces cu aproape 50 de termene

Procesul a început în noiembrie 2016, la circa un an de când a fost emisă autorizaţia de construire 1150/2015 care prevedea ridicarea unui bloc cu 6 etaje pe str. Moldovei nr. 30. Acest act a fost anulat ieri de către judecători.

„Anulează autorizaţia de construire nr. 1150/04.11.2015 emisă de Primarul mun. Iaşi. Respinge excepţiile de nelegalitate a HCL (hotărâre de Consiliu Local, n.r.) nr. 355/29.10.2015 privind aprobare PUZ (Plan Urbanistic Zonal, n.r.) aferent străzii Moldovei, a autorizaţiei de construire nr. 47/30.01.2017 şi a autorizaţiei de construire nr. 1299/29.11.2017. Respinge capătul de cerere privind anularea certificatului de urbanism nr. 105/19.01.2015”, este un fragment din decizia instanţei obţinută de „Ziarul de Iaşi”. În decizie este o greşeală, fiind invocată o autorizaţie care nu există (1299/29.11.2017). În schimb, cealaltă autorizaţie (47/2017) a fost eliberată de Primăria Iaşi pentru „intrare în legalitate”: Niculiţă a construit mai mult decât i-a permis prima autorizaţie (1150/2015), iar Primăria s-a grăbit atunci să reautorizeze lucrările efectuate deşi vecinii se luptau în instanţă pentru anularea primei autorizaţii care oricum nu fusese respectată de către investitor. Cea de-a treia autorizaţie invocată în decizia instanţei (1299/2017) are, de fapt, numărul 1229/2017 şi face referire la supraînălţarea construcţiei. Astfel, cu toate că autorizaţia iniţială de construire a blocului a fost anulată, celelalte două (de intrare în legalitate în supraînălţare) au rămas în vigoare.

„Trebuiau anulate toate trei, nu poţi anula una singură. Totul se va clarifica la recurs, noi am cerut anularea lor, nu excepţii de legalitate”, ne-a declarat aseară una dintre părţile implicate în proces, care a preferat să-şi păstreze anonimatul. Timp de aproape 4 ani, procesul a avut nu mai puţin de 49 de termene conform informaţiilor disponibile pe portalul instanţelor. În decizia judecătorilor ieşeni se mai arată că Niculiţă, Consiliul Local şi primarul trebuie să achite reclamanţilor o sumă de 5.085 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea către părţi.

 

 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.