Duminica, 1 Martie 2020

Știință

Trecem la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi în această noapte

România trece duminică la ora oficială de iarnă, ora 4.00 devenind ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 25 octombrie să fie cea mai lungă din acest an. CFR Călători a anunţat că schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de (...)

O misiune a NASA a reuşit să colecteze mostre de pe suprafaţa unui asteroid

NASA a reuşit să colecteze, cu ajutorul misiunii de studiu OSIRIS-REx, probe de pe suprafaţa unui asteroid, în timpul unei manevre atent orchestrate, scrie NBC. După ce a petrecut aproximativ doi ani în preajma asteroidului Bennu aflat în apropierea Pământului, misiunea OSIRIS-REx a folosit un braţ robotic pentru a (...)

Jumătate dintre coralii Marii Bariere din Australia au pierit în ultimii 25 de ani

Jumătate dintre coralii Marii Bariere din Australia au pierit în ultimii 25 de ani, au declarat miercuri oamenii de ştiinţă, avertizând că încălzirea globală perturbă ireversibil acest ecosistem subacvatic. Un studiu publicat în revista ştiinţifică Proceedings of the Royal Society dă un semnal de alarmă cu (...)

Cât de rapid se transmite sunetul prin Univers? S-a aflat limita superioară

Teoria relativității speciale a lui Einstein stabilește limita absolută de viteză la care poate circula o undă ca fiind viteza luminii, egală cu aproximativ 300.000 km pe secundă. Până de curând, nu se știa dacă undele sonore au și ele o limită superioară de viteză atunci când trec prin solide sau fluide. Un (...)

Telescopul spaţial Hubble a captat vârtejuri formate de stele recent născute

Telescopul spaţial Hubble al NASA şi al Agenţiei Spaţiale Europene a difuzat vineri o imagine a galaxiei NGC 1365 (Marea Galaxie Spirală Barată), aflată la 60 de milioane de ani lumină, unde sute de stele se formează din particule de praf şi gaz. Localizate în constelaţia Fornax, vârtejurile colorate în albastru şi (...)

Olanda va introduce în circulație trenuri cu hidrogen într-o provincie

Provincia olandeză Groningen a anunțat că va introduce trenuri cu hidrogen pe o linie regională, după ce au fost realizate în acest an teste cu un tren Alstom, iar rezultatele au fost pozitive. Licitația ar putea fi organizată în 2021. Trenurile pe hidrogen vor intra în serviciul regulat de călători până la (...)

Este posibil ca locul oamenilor să fie luat de roboţi? Ce spune scriitorul Thomas Frey

Thomas Frey este un admirat inginer şi scriitor american, adept înflăcărat al futurismului. El a explicat de ce nu ar trebui să ne facem griji că roboţii vor putea să ia locul oamenilor. Oricât de dezvoltată este cercetarea, suntem foarte departe de a-i face pe roboţi să arate şi să se comporte precum oamenii, spune Thomas (...)

Google Meet aduce funcţia de estompare a zgomotelor pe Android şi iOS

Aplicaţiile pentru iOS şi Android ale soluţiei de conferinţe video a Google le oferă acum posibilitatea celor care comunică de acasă să elimine sunetele nepotrivite sau care pot deranja interlocutorii. După opţiunea blurării fundalului, aplicaţiile Google Meet le permit acum utilizatorilor să folosească funcţia “noise (...)

Nu toţi vikingii erau scandinavi, conform unor analize ale ADN-ului

Analiza ADN a rămăşiţelor descoperite în morminte sugerează că nu toţi vikingii erau scandinavi, conform unui studiu publicat miercuri în revista Nature. O echipă multinaţională de cercetători, coordonată de Universitatea Cambridge şi de Universitatea din Copenhaga, a analizat 442 de schelete îngropate în mai (...)

Știință

VIDEO: Cum funcționează CIP-ul implantat în creier. Demonstrația celor 3 purceluși

Elon Musk a prezentat lumii porcul Gertrude care are implantat în creier un cip de mărimea unei monede, demersul său fiind parte a unui proiect ambițios ce vizează vindecarea maladiilor umane cu ajutorul aceluiaşi tip de implant. Proiectul a fost lansat de un start-up deținut de miliardar, Neuralink, care a cerut anul trecut (...)

Cum arăta o adolescentă în urmă cu 9.000 de ani. Mesteca piele de animal

Tanara a trait in regiunea Tesalia, situata acum pe teritoriul Greciei, si avea intre 15 si 18 ani cand a murit.   Pe baza analizei oaselor si dintilor, adolescenta, botezata Dawn, se crede ca ar fi avut intre 15 si 18 ani. Maxilarul proeminent se pare ca este legat de un obicei comun in acea perioada, mestecarea pieii de animal pentru a o (...)

STUDIU: Stratul de gheaţă din Groenlanda se topeşte într-un ritm record

Calota glaciară din Groenlanda a înregistrat cea mai mare scădere după ritmul record de topire care a început anul trecut, potrivit unui studiu publicat miercuri ce subliniază riscul unei creşteri accentuate a nivelului mărilor provocate de schimbările climatice, informează Reuters. Această topire masivă a fost cauzată nu (...)

Oamenii de ştiinţă au descoperit o bacterie care ''mănâncă'' plastic

O echipă de oameni de ştiinţă din Germania a identificat o nouă tulpină de bacterie care descompune elementele chimice constitutive ale poliuretanului (PU), un polimer utilizat la fabricarea mai multor tipuri de materiale plastice, relatează UPI.   Cercetătorii au detaliat descoperirea, săptămâna aceasta, în Frontiers (...)

Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai mare explozie de la Big Bang

Oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi ale unei explozii colosale din spaţiu - de cinci ori mai mare decât oricare dintre cele observate înainte - şi le-au publicat în The Astrophysical Journal, scrie BBC. Uriaşa eliberare de energie este crezut că a fost emanată de o gaură neagră supermasivă aflată la 390 de (...)

Descoperire interesantă cu privire la mersul biped

Mersul biped al omului modern a apărut pentru prima dată la un strămoş al acestuia din Europa, nu în Africa aşa cum s-a crezut anterior, au anunţat miercuri oamenii de ştiinţă dintr-o echipă internaţională, citaţi de DPA şi AFP. Acea echipă, coordonată de Madelaine Boehme, cercetătoare la Universitatea Tubingen din Germania, (...)

Page generated in 0.0831 seconds.