Duminica, 1 Martie 2020

Suplimentul de cultură

Animația câștigă în pandemie

În vreme ce Hollywoodul (și nu numai) se luptă cu toate amânările de producții cauzate de virusul chinezesc, serialele de ani­mație se dovedesc a fi o sursă de venit neafectată de pandemie. Motivele sunt destul de evidente: munca de animație poate fi realizată în izolare, de acasă, ceea ce face ca studiourile (...)

Radu Țuculescu – Femeia de marțipan. Fragment în avanpremieră

„Suplimentul de cultură“ publică în avanpremieră un fragment din romanul Femeia de marțipan, de Radu Țuculescu, care va apărea în curând în colecția „Fiction Ltd.“ a Editurii Polirom.   – Fragment – — Marti, las buchețelul și fug…! E Prința. Îi (...)

Paranoid şi Black Sabbath: clasa muncitoare se fereşte de satanism

Acum 50 de ani, pe 18 septembrie, al doilea album al unei nou apărute formaţii britanice numite Black Sabbath avea să dea peste cap lumea muzicală şi a impus, peste noapte, unul dintre cele mai populare genuri muzicale ale finalului de mileniu, heavy metalul. În acele zile, Black Sabbath lucra pe repede-înainte. Patru tineri (...)

Când singura mamă e mama fricilor

Cea care se întoarce, romanul scriitoarei italience Donatella Di Pietrantonio, tradus de curând la Editura Polirom de către Mihaela Găneţ, este o carte vie, pătrunzătoare, în centrul său aflându-se complicatele relaţii de familie. Publicat în 2017, romanul a fost deja tradus în peste douăzeci de limbi, a (...)

Dora Pavel - Bastian

„Suplimentul de cultură“ publică în avanpremieră un fragment din romanul Bastian de Dora Pavel, care va apărea în curând în colecţia „Fiction Ltd.“ a Editurii Polirom. – Fragment – Era timpul. Ceasul arăta două noaptea, prima noapte din iunie. Ploua abundent, mărunt. Dacă (...)

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL de TEATRU pentru PUBLICUL TÂNĂR Iaşi

Vineri, 2 octombrie LIVE OPEN AIR Ora 17 (esplanada Teatrului Luceafărul; în caz de vreme nefavorabilă, foaier Teatrul Luceafărul): RaTaTa Fanfara Rozătoarelor (Compania PasParTouT Germania) Cu: Eva Maria Glasmacher, Martin Glasmacher, Kaspar Lehmann Walther 40 min, spectacol nonverbal Parteneri: Centrul Cultural German, landul (...)

Scandalul Mulan: Hollywood, cu capul plecat în fața comuniștilor

Așteptată de multă vreme pe ecrane, superproducția Disney Mulan, transpunere cu actori a celebrului desen animat, nu este succesul scontat. Deși filmul este lăudat de criticii marilor reviste americane (care, oricum, laudă orice pro­ducție a marilor studiouri, în special Disney), Mulan nu place publicului și, culmea, se pare (...)

Oscarurile Orwell

„Și s-au dus și Oscarurile. Uitați de merite, acum regizorii își vor vedea operele supuse unor teste de puritate identitară orwelliene, dacă vor să fie eligibile pentru marile premii, după ultimul act de capitulare a Hollywoodului în fața gloatei BLM-Antifa“, scrie un comentariu publicat de „New York (...)

Notice: Trying to get property 'id' of non-object in /webmagnat/test.ziaruldeiasi.ro/fragments/grid/article/img.php on line 5
&w=850&h=565" alt=""/>

Zece negri mititei și ravagiile Black Lives Matter

„Cu doar câteva luni în urmă, eram cu miile cei care am fi râs din toată inima pe seama inculților indignați de acest titlu. Acum, însă, incultura triumfă și domnește!“, se supără filosoful francez Raphaël Enthoven, într-o postare pe Twitter. Supărarea lui Enthoven (și nu numai a lui) (...)

Suplimentul de cultură

Se redeschid sălile de spectacole

În articolul din ediția precedentă a „Suplimentului de cultură“ mă întrebam încă din titlu Când revine teatrul românesc în săli? Întrebarea răsare natural dacă te uiți în calendar și remarci rapiditatea cu care trec ultimele zile de vară, parcă mai în viteză decât (...)

Revoluția se mai amână (II)

Începusem să vorbesc săptămâna trecută despre proaspăta revoluție pe care părea s-o stârnească în Statele Unite cazul George Floyd. Rasă, clasă, anvergură socială, șanse și drepturi civile, toate par să fie reevaluate și reinterogate în acest proces – poate necesar, sigur exagerat și, pe de (...)

Cartea-megafon

Eu nu prea am înțeles celebrul afiș al lui Rodcenko (serigrafie, 1924). O tipă strigă Knighi! (cărți). Aflăm că e vorba de cărți „din toate domeniile cunoașterii“. Deasupra și dedesubt, numele LENGIZ – acronimul Editurii de Stat din Leningrad (azi Sankt Petersburg). IZ vine de la izdatelstvo, editură, cum știu (...)

Un cinema mai pudic grație Covid-19

După #MeToo, coronavirusul afec­tează și mai mult felul în care filmele vor realiza și prezenta scenele intime. Director UK, organizația profesională a regizorilor britanici, a publicat un nou set de reguli pentru filmarea acestor scene. Intitulat Intimitate în vremea Covid-19, un document ce detaliază protocoalele de (...)

Interviu cu scriitoarea Nora Iuga: „Cred că viitorul se află în trecut“

Hipodrom este o carte ce se poate rezuma metaforic prin sintagma de „zâmbet al amintirii“ folosită de Nora Iuga ca simbol al exonerării de timp și al transfigurării acesteia într-un „dar vital“, un fel de inconștiență necesară trăirii în teritoriul poeziei, în țara unei Alice obișnuită (...)

Geniul în țara circului. Enescu 139

Am zâmbit amar recitind zilele acestea un vechi și admirabil eseu, cu titlu ironic pentru mine, al unui amic nemuzician îndrăgostit de Enes­cu, care mi-a rămas mult timp întipărit în memorie: De ce Enescu este cel mai împlinit dintre noi. Noi, românii, noi țara în care s-a născut George Enescu, (...)

Când revine teatrul românesc în săli?

Aflu de la prietena mea, criticul teatral Irina Wolf, că Burgtheater din Viena a pus în vânzare biletele la spectacolele programate în lu­na septembrie. Se deschide stagiunea 2020-2021, cu repre­zen­tații în interior. În editorialul de pe pagina web se menționează „noua normalitate“, (...)

Întâmplări cu cuvinte

Expresia „două vorbe“ e un produs lingvistic ieftin, dar rezistent – bun în toate zilele săptămânii, ceea ce e grozav, mai ales pentru cine nu-și permite cuvinte scumpe. Rolul principal al lui „două vorbe“ este de a exprima îngâmfarea într-un mod discret, care să iasă cât (...)

Cea mai frumoasă carte de Gabriel García Márquez

Cartea Scandalul secolului (traducere din limba spaniolă de Tudora Șandru Mehedinți) a fost publicată la Editura RAO în 2020. Volumul este o antologie de publicistică, reunind texte publicate de Gabriel García Márquez în presă între 1950 și 1984. Credeam că lucrurile vor rămâne așa pentru totdeauna: (...)

Cum faci un blockbuster în era post-Covid 19

După ce întreaga industrie a fost paralizată de criza coronavirusului, Hollywoodul reia, timid, filmările. Filmul Jurassic World: Dominion s-ar putea dovedi turnesolul pentru felul în care astfel de producții vor fi realizate de acum înainte. În iulie, filmările la cel de al treilea episod din seria Jurassic World au (...)

Hipodrom – proză autobiografică și poezie nesupusă

După cum declara Nora Iuga într-un interviu, romanul Hipodrom este prima sa carte „construită“, prima pentru care nu au fost suficiente dicteul suprarealist (încă de la debut, marcă incontestabilă a literaturii sale), fluxul conștiinței și viziunile poetice. A fost nevoie de scriere și rescriere, de riscul (...)

Page generated in 0.0337 seconds.