Warning: A non-numeric value encountered in /webmagnat/test.ziaruldeiasi.ro/categ.php on line 45
ZDI

 Duminica, 1 Martie 2020

Suplimentul de cultură

Cine scoate bani de pe urma lui Louis de Funès?

La aproape patru decenii de la dispariția sa, Louis de Funès este în continuare o marcă de succes, în Franța natală și în întreaga lume. Pe perioada recentă a izolării, comediile lui Funès, difuzate la televiziune, au înregistrat recorduri de audiență în Franța: Marea hoinăreală a fost (...)

E la nave va – TIFF ține cârma și înfruntă pandemia

Echipa Festivalului Interna­țional de Film Transilvania (TIFF) a respins varianta online și a ales să țină festivalul mai târziu de data anunțată anul trecut. Cinefilii sunt așteptați la Cluj-Napoca între 31 iulie și 9 august pentru o ediție ieșită din tipare, cu proiecții numai în aer liber întinse (...)

Interviu cu artistul Valeriu Pantilimon: „Cuvântul este mult peste imagine“

Valeriu Pantilimon a studiat arta la maturitate, iar în prezent predă educație plastică liceenilor. De-a lungul timpului, a făcut cărți de mână și a contribuit cu desene, ilustrații și reprezentări grafice la diverse volume. În restul timpului, lucrează în micul său atelier din apartamentul bucureștean (...)

Vară pandemică. O poveste în șase acte

Intro   Următoarele rânduri vă rog să le tratați ca pe un monolog interior pe care îl ascultați într-o piesă de teatru, care vrea să releve trăirile personajului. Da, sunt un personaj, care reprezintă un grup: al oamenilor iubitori de evenimente muzicale și artistice. Următoarele rânduri vă rog să le (...)

Rocanotherworld 2020, complet diferit

Roca și moștenirea sa, festivalul Rocanotherworld, au mers mai departe și anul acesta, cu toată situația prin care trecem. Dacă în fiecare an organizatorii festivalului căutau să vină cu elemente noi, ei bine, ineditul a fost la el acasă la această ediție, de la schimbarea locului – din motive de siguranță – la ce (...)

Predicatorul

N-aș putea spune despre mine că sunt un mare bețiv ori măcar bun cunoscător al băuturilor, cu toate că reputația mi-a urcat câteva gradații spirtometrice tocmai cu proze pe tema destupată. De mescal am aflat prima oară din romanul lui Malcolm Lowry, La poalele vulcanului, tradus în ro­mânește de Ion Caraion și (...)

Cel mai, cea mai…

Sunt convinsă că, dacă sunteți un consumator de artele spectacolului, v-ați întrebat măcar o dată care sunt cele mai neobișnuite scene de pe mapamond care-și datorează notorietatea faptului de a fi „cel mai“ ori „cea mai“. Din fericire, de-a lungul vremii și de-a latul planetei s-au construit sumedenie de (...)

Timbre

Acum câțiva ani, trecând prin Asheville, North Carolina, am cumpărat un plic cu timbre. Când l-am deschis am găsit printre ele un timbru lunguieț, cu un tigru și un urs în haină roșie. Pe el scria ČESKOSLOVENSKO și era unul din primele timbre pe care le-am avut. În găsisem într-un plic din hârtie (...)

Scrisoare către Mihail Vakulovski

Cartea Tata mă citește și după moarte a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2020. Dragul meu Mihail Vakulovski, nu am obiceiul să le trimit scrisori scriitorilor aflați încă în viață, din cel mai banal motiv: ăștia riscă să răspundă. Cu scriitorii nu poți să știi niciodată. Imediat te trezești că (...)

Maigret a existat înainte de Simenon

Este unul dintre cei mai mari detectivi „literari“ din istorie, născut din imaginația scriitorului Georges Simenon în anii ’30. Cu toate acestea, a existat în realitate cu mult înainte de a vedea lumina zilei în romane. Murielle Wenger, o cercetătoare specializată în universul comisarului (...)

Unde trăiesc strămoșii și de unde ne trăiesc pe noi

Cred că eram cam de vârsta lui Ollie, protagonistul romanului Mecanopolis (Polirom, 2019), când ascultam pe furiș, în miez de noapte, emisiunea de radio a lui Lenți Chiriac. Cu radioul sub per­nă, cu urechea lipită de difuzor, sonorul dat la minimum, ascultam chitarele și basul și toba și vocile, când ascuțite, (...)

Universul lui Jón Kalman Stefánsson: O altă lume și un alt timp

Jón Kalman Stefánsson, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani islandezi, s-a născut la Reykjavík, în 1963. A debutat în 1988 cu un volum de poeme; unul dintre romanele sale, Sumarljós og svo kemur nóttin (Lumina de vară, apoi se lasă noaptea), a primit în 2005 Premiul Literar (...)

Un ochi pe dos, dar mai nou pe față

Atunci când și BBC, și Forbes declară că împletitul a devenit din nou o activitate la modă, am decis să îi cred pe cuvânt. Am suspectat din prima că de vină ar fi situația carantinei, dar am fost surprinsă că există și alți vinovați, printre care Harry Styles, Tik Tok și ceva numit „împletit (...)

Page generated in 0.0267 seconds.