Topul problemelor oraşului identificate de ieşeni, întocmit de Asociaţia „Civica“

Peste 100 de persoane s-au implicat, până acum, în desfăşurarea unui proiect civic menit să identifice şi să rezolve probleme ridicate de comunitate. Proiectul a fost iniţiat Asociaţia „Civica“. Principalele teme menţionate până acum de către cetăţeni fac referire la lipsa spaţiilor verzi (inclusiv a celor de recreere şi activităţi în aer liber), piste de biciclete şi trotuare.

Toate problemele identificate de cetăţeni sunt publicate pe site-ul proiectului (solutiicolaborative.ro). Persoanele interesate să ridice o problemă care trebuie rezolvată în oraş mai pot face acest lucru până pe 31 ianuarie.

„Un proiect prin care prioritizăm, documentăm şi rezolvăm cele mai apăsătoare probleme ale oraşului punând împreună cunoaştere şi resurse din comunitate“, se arată în prezentarea proiectului.

Potrivit Asociaţiei „Civica“, soluţii colaborative în comunitate este primul proiect prin intermediul căruia ieşenii decid care sunt priorităţile oraşului în 7 domenii strategice de dezvoltare şi imaginează, în echipe multidisciplinare, răspunsuri şi soluţii inovatoare, centrate pe cetăţeni.

„Soluţiile vor fi implementate, după caz, în formule mixte de organizaţii, actori privaţi şi autorităţi locale“, mai spun iniţiatorii proiectului.

Printre problemele reclamate de cetăţeni şi care au fost publicate pe site-ul proiectului se numără: insuficienţa spaţiilor verzi, relocarea târgului permanent de pe pietonalul Ştefan cel Mare, sistematizarea râului Nicolina, activitatea defectuoasă a Poliţiei Locale, revitalizarea Splai Bahlui, modernizarea sistemului de iluminat public, reconfigurarea urbanistică a zonei Gării („mult beton, trafic intens, gaze de eşapament şi zero spaţii verzi“ - este situaţia actuală subliniată de un cetăţean), aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, lipsa pistelor pentru biciclişti şi starea precară a celor existente, digitalizarea serviciilor Primăriei, maşini parcate pe trotuar, traficul de la orele de vârf şi lipsa unor soluţii viabile pentru optimizarea unor intersecţii intens circulate şi optimizarea transportului în zona metropolitană.

„Pe bld. Ştefan cel Mare, lângă Mitropolie şi la doi paşi de Palatul Culturii funcţionează un fel de târg de suveniruri amenajat în mici căsuţe de lemn. Problema este că cele mai multe căsuţe oferă aceeaşi marfă ieftină, iar multe din obiectele vândute sunt «made in China», chicioase, dar oferite ieşenilor şi turiştilor care vin la Iaşi pe post de obiecte tradiţionale. Este o mare contradicţie între maiestuozitatea Palatului Culturii şi tradiţia culturală a Iaşului şi mercantilismul acelor tarabe fără valoare“, este problema sesizată de către un cetăţean.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.