Totul despre vaccinare. Cum vă programați, ce acte semnați

Programările pentru vaccinare se vor putea face on-line, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială. La sosirea în centrul de vaccinare persoanele programate vor completa formulare și vor trece printr-un triaj medical, iar după vaccin vor rămâne 15 minute sub supraveghere, în caz că ar putea avea reacții adverse.

Detaliile sunt cuprinse în proiectul de Ordin pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, care se află în curs de aprobare de către Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Dezvoltării.

Potrivit ordinului, pot fi înființate cinci tipuri de centre de vaccinare:

  • fixe;
  • mobile: caravane sau alte formațiuni mobile, aparținând Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgenă si/sau Ministerului Apărării Naționale sau structurilor subordonate acestora;
  • echipe mobile de vaccinare – pentru vaccinarea în locații specifice;
  • de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale;
  • la nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile.

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator și se organizează respectând un circuit unidirecțional, fără întoarcere, fără intersectare.

Cum și unde se fac programările pentru vaccinare

Pentru a evita aglomerația, vaccinarea se va face pe bază de programare. Persoanele care doresc să se vaccineze se pot programa on-line, telefonic, prin medicul de familie, sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, după caz.

Programarea la vaccinare se efectuează la intervale orare fixe, în funcție de numărul de doze de vaccin pe fiolă. Numărul de persoane pentru vaccinurile multidoză se stabilește în funcție de vaccin.

Accesul și circuitul în centrul de vaccinare

La intrarea în centrul de vaccinare, va fi verificată temperatura persoanelor prin scanare. Nu vor fi lăsate să intre în centrul de vaccinare persoanele care au temperatura peste 37,3 grade C, urmând să se reprogrameze.

La recepție, este verifcată programarea pe baza cărții de identitate. Persoana programată are de completat un chestionar de triaj și i se înmânează formularul pentru consimțământul informat.

Cu chestionarul completat, se intră în zona de triaj, unde un medic verifică dacă există vreo contraindicație la vaccinare. În cazul în care se identifică o contraindicație temporară la vaccinare, persoana nu este vaccinată și primește recomandarea de a se reprograma.

În punctul de vaccinare se scanează datele personale, se administrează vaccinul și se introduc datele despre vaccin în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) sau în registrul de vaccinare, format hârtie, care să conțină toate câmpurile din RENV.

Persoana vaccinată va primi, electronic sau pe hârtie, o adeverință de vaccinare și va fi informată prin sms/email și anunțată prin medicul de familie pentru prezentarea la cea de-a doua doză de vaccin.

Supravegherea post vaccinare pentru posibile efecte adverse

După vaccinare, toate persoanele vor aștepta 15 minute în spațiul de supraveghere. Dacă în acest interval nu apare nici o reacție post-vaccinală, persoana poate pleca, urmând circuitul de ieșire/părăsire a incintei.

Dacă însă apare o reacție adversă post-vaccinală indezirabilă (RAPI), aceasta este investigată și raportată în conformitate cu metodologia de supraveghere RAPI. Raportarea RAPI se poate face și individual, autodeclarare direct pe site-ul Agenției Naționale a Medicalmentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Dacă persoana vaccinată dezvoltă semne de șoc anafilactic, primește tratament de urgență și, dacă se consideră necesar, se solicită, prin apel 112, intervenția serviciilor de urgență și prim-ajutor calificat și/sau transportul persoanei respective la cel mai apropiat spital care are structură de primiri urgențe, precizează Ordinul.

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.