Transplant de rinichi unic la Iaşi

Intervenţie unică în cei 20 de ani de când se face transplant renal la Iaşi: un bărbat a primit un rinichi de la socrul său, care a fost de acord să îi doneze un organ sănătos, cei doi fiind compatibili deşi nu sunt rude de sânge. Bărbatul în vârstă de 40 de ani este din judeţul Iaşi, iar din 2009 era în evidenţele medicilor de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” cu o boală de rinichi. 

Din cauza faptului că afecţiunea a evoluat până la insuficienţă renală, acesta a avut nevoie de un transplant, primii care au vrut să doneze au fost părinţii acestuia, însă cei doi nu au fost eligibili. Astfel, medicii au decis să caute persoane compatibile şi în familia extinsă a bărbatului, iar socrul său în vârstă de 62 de ani a fost de acord să doneze, fiind şi compatibil pentru intervenţie.

„Numărul total de intervenţii efectuate este cel mai mare din istoria de 20 de ani de transplant de rinichi la Iaşi. Din cele 35 de intervenţii, 21 de operaţii au fost efectuate de la donator cadaveric”, a precizat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalului. Cazurile de transplant între persoane care nu sunt rude de sânge sunt mai rare, de obicei transplantul de la un donator viu fiind realizat între persoane înrudite genetic.

În primă instanţă sunt luaţi în considerare părinţii pacientului, în principal mama, iar ulterior sunt evaluaţi fraţii, surorile sau verişorii de gradul întâi. Un caz asemănător, de „înrudire emoţională” a fost în luna aprilie a acestui an, când un bărbat din Oneşti a primit un rinichi de la soţia sa. De-a lungul anilor au fost cinci transplanturi de rinichi între soţi, fiind o raritate.

 

 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.