Trebuie oprită „dictatura” părinților în sistemul educațional? Opinia unui profesor

Profesorul Horia Corcheș a scris un articol în Dilema Veche, semnalând o problemă cu care se confruntă tot mai des sistemul educațional din România: ingerința părinților, deși nu au pregătire pedagocică, ci doar experiențe personale și idei preconcepute preluate de pe Facebook. Vom reda câteva fragmente din acel text.

"Am scris în mai multe rînduri despre pericolul tot mai prezent al unei dictaturi a părinților care pretind să controleze întreaga procesualitate a actului educațional instituționalizat. Îmi dă apă la moară, din nou, într-un context diferit, acest an pandemic și al mutării educației în tot mai mare măsură în spațiul online, o postare de pe Facebook a lui Arthur Suciu, universitar din Suceava, specialist în teorii ale comunicării, scriitor, publicist. (...) De data aceasta, cum spuneam, mi-a atras atenția un status în care omul spune că s-a retras în bucătărie să spele vase, ca să scape de ședința cu părinții, desfășurată online în altă cameră: „Tot ce auzeam din camera cealaltă erau numai clișee luate de la televizor sau de pe Facebook. Nu știu pedagogie, nu știu bine nici măcar înmulțirea, dar știu totul de pe mediile de comunicare. Sînt experți. Educația e făcută azi de o sumă de cocalari țîfnoși, ipocriți și inculți, al căror scop e să-și bage loaza în față, și asta cu orice preț”.

În momentul de față, acest fenomen al ingerințelor părinților în spațiul educațional instituționalizat devine mai acut, ca urmare a faptului că accesul lor la modul de desfășurare a activităților didactice este facilitat prin mutarea lor în online. (...)

Faptul că s-a ajuns aici este un efect cumulat al zecilor de ani în care sistemul a fost tocat în mod constant nu în spațiul argumentelor profesionale, ci al mass-media și al virtualității grupurilor de părinți atotștiutori. E inutil să mai fac comparație cu, spre exemplu, actul medical, unde nu se pune problema, totuși, ca tu, pacient sau aparținător, eventual reporter, să contești rețeta scrisă de medic sau să asiști online la operație. E inutil pentru că educația, cu dimensiunile ei care țin nu doar de informația științifică a diferitelor specialități, ci și de cea pedagogică și didactică, nefiind atît de tehnică, lasă impresia că poate fi prinsă din zbor și cunoscută în profunzime, la nivel de nuanțe, de orice om, indiferent de pregătirea sa. (...)

În plus, mai e ceva ce scapă din logica acestei argumentații, anume faptul că, așa viciat sau mediocru cum o fi fost sistemul atunci cînd i-a educat pe acești părinți, le-a oferit destul încît să poată ei ajunge acum să aibă afaceri și poziții sociale cu care se bat în piept și care le asigură confortul aroganței de care se folosesc atunci cînd vituperează la adresa profesorilor și a sistemului care le educă acum copiii". (...)

Citiți textul integral semnat de profesorul Horia Corcheș pe dilemaveche.ro.

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.